Foto: Shutterstock

Od 15. aprila u javnost su isplivala četiri non pejpera koji se odnose na Kosovo i Metohiju. U igri se našlo nekoliko rešenja - prvi predviđa ujedinjenje Kosova sa Albanijom i pripajanje Republike Srpske Srbiji, drugi i četvrti autonomiju za sever Kosova i privilegovan status Srpske pravoslavne crkve, a treći Kosovo u sastavu Srbije u narednih 99 godina.

Republika Srpska Srbiji, Kosovo Albaniji

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je 15. aprila non pejper iza koga, kao i u svim ostalim slučajevima, niko zvanično nije stao.

Ovaj dokument pod nazivom “Zapadni Balkan – put napred”, osim promena granica Srbije, predviđa i promene granica u BiH.

Naime, kao rešenje za probleme u ovom regionu predlaže se ujedinjenje Kosova i Albanije, gde bi srpski deo Kosova dobio poseban status po uzoru na Južni Tirol, zatim ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom, pri čemu bi Srbija pristala na ujedinjenje Kosova i Albanije, prenela je “Politika”.

Predlaže se i da se hrvatsko nacionalno pitanje reši spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH sa Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH, takođe po uzoru na Tirol.

Spekuliše se da iza ovog non pejpera stoji neko od slovenačkih političara, mada to zvanično nije stav države Slovenije.

Autonomni okrug Severa Kosova, privilegovana SPC

Posle slovenačkog portala, sa novim non pejperom izašla je prištinska „Koha“ 27. aprila.

Ovaj dokument , koji su navodno sastavili Nemačka i Francuska, predviđa da će Srbija i Kosovo poštovati međusobni suverenitet, integritet i nezavisnost druge strane, da će postojati Autonomni okrug Severno Kosovo, a da će Mitrovica biti carinska zona. Takođe, u njemu piše da će Srpska pravoslavna crkva biti priznata, da će njena imovina biće neprikosnovena i da će uživati privilegovan status u više od 40 glavnih crkava.

Taj non pejper predviđa da dogovor bude postignut do februara 2022, a do tada će postojati moratorijum na lobiranje za i protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Guverner Severa, poštovanje suvereniteta

Poslednji non pejper, objavljen je u nedelju, i u velikom delu poklapa se sa prethodnim i za koji se spekuliše da je takođe deo francusko-nemačke inicijative. On takođe predviđa osnivanje Autonomnog okruga Severa Kosova, koji će, kako se navodi u ovom non pejperu, imati “guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okuga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropskog parlamenta“.

Za razliku od prethodnog, u tekstu koji je preneo Kossev, u ovom se ne pominje poštovanje nezavisnost i integriteta druge strane, već samo suvereniteta.

Kosovo u Srbiji još 99 godina

Nemački Cuerst je 16. maja objavio da postoji non pejper koji predviđa da Kosovo dobije specijalan status u okviru Srbije na 99 godina.

Taj dokument predlaže da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Srbije.

Takođe, u njemu piše da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine treba da budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima.

U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare