Zoran Lutovac Foto: Printscreen RTS 2

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac kritikovao je buduću vladu Srbije i ocenio da nije ni proevropska, niti proruska, već da je "provučićevska", a mandataraka Ana Brnabić mu je odgovorila da to što je vlada "provučićevska" znači da će raditi samo i isključivo u interesu Srbije.

Lutovac je tokom rasprave na sednici na kojoj se bira nova vlada kazao da će zadatak vlade biti da brani rejting Aleksandra Vučića za kojeg kaže „da ima skandalozan odnos prema parlamentu i izvršnoj vlasti“.

„Skandalozno je to što Vučić oročava trajanje vlade pre nego što je formirana, kao što je oročio trajanje prethodnog saziva parlamenta pre nego što je konstituisan“, kazao je Lutovac.

Lutovac je uporedio ekspoze mandatarke Brnabić iz 2020. godine sa današnjim i izneo tvrdnju da prioriteti koji su bili istaknuti te godine, danas nisu ni pomenuti.

Kako kaže, 2020. je prioritet bila borba protiv kovida, koje sada nema, zatim Kosovo i Metohija i neodustajanje od dijaloga i Zajednice srpskih opština.

„Stvarno nije odustala – još imamo dijalog i nemamo ZSO“, kazao je Lutovac, navodeći da je treći prioritet bio borba protiv organizovanog kriminala, a da je, kako tvrdi, „zemlja dobila borbu unutar organizovanog kriminala“.

Navodeći da je četvrti prioritet bio nezavisno odlučivanje Srbije, Lutovac je pozvao sve da pogledaju koliko ambasadora je u poslednjih nekoliko dana bilo kod, kako kaže, „onoga koji nezavisno donosi odluke“.

Lutovac je još rekao da je inflacija za predstavnike vlasti 12 odsto, a da je za građane 80, 90 odsto.

Lutovac je kitikovao i model dualnog obrazovanja u sklopu promena Strategije obrazovanja, a postavio je i pitanje „koje strane sile su formirale ovu vladu“.

Mandatarka Brnabić istakla je da se ponosi time što je ovo „provučićevska vlada“.

„To je sinomim za srpsku vladu, to znači da će ova Vlada raditi samo i isključivo u interesu Srbije. Vi ste u stranci čije su vlade pravili ambasadori i tajkuni i nijedan problem niste sa tim imali“, kazala je Brnabić.

Dodaje da je vlada kontinuiteta dobra vest za građane i tvrdi da je iz tog razloga Vučić dobio na izborima, kao i SNS i njihovi koalicioni partneri.

Upitala je Lutovca kako ima obraza da se bavi politikom nakon što je vlada koju je formirala njegova stranka dovela do nezaposlenosti mladih od 51 odsto.

Ona je Lutovca upitala i šta nude danas kada kažu da ne treba da bude kontinuiteta.

„Kako vas nije sramota? 26 odsto nezaposlenost, 333 evra prosečna plata i ja razumem da je to vama svejedno i da vam smeta što sam previše emotivna“, kazala je mandatarka.

Navodi da su „oni našli da pričaju o obrazovanju“, a izbacili su Darvinovu teoriju iz programa za škole.

„Kako ste mogli da dopustite da se od vremena SFRJ do 2015. u Srbiji ne otvori nijedan naučni institut“, upitala je Brnabić.

Ističe da je ovo vlada kontinuiteta i najavljuje da će biti bolje uz zajednički rad.

Kada je reč o dualnom obrazovanju, Brnabić podseća da je Vučić kao premijer otišao u Švajcarsku i video nešto što može da bude mnogo dobro za decu i u Srbiji, nakon čega je taj predlog doneo u našu zemlju.

BONUS VIDEO: Brnabić veruje da je Aca Lukas uradio više za Srbiju od Borisa Tadića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar