Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je poslanicima u Skupštini svoj ekspoze. Ona je rekla da je nezaposlenost na "istorijskom nivou", te da će prioritet nove Vlade Srbije biti unapređenje medijskih sloboda i nezavisnosti pravosuđa. Ona je ponovila da je strateški cilj naše države članstvo u Evropskoj uniji.

„Još mnogo posla je pred nama kada je reč o reformama – i u oblasti pravosuđa, a svakako i u jačanju slobode medija, unapređenju medijske scene i usvajanju medijskih zakona, što će biti prioriteti buduće Vlade i zbog čega ovo imamo kao posebno ministarstvo“, rekla je ona.

Pročitajte još...

Brnabić je dodala da je vlast obećala „beskompromisnu i bespoštednu borbu protiv mafije“, ističući hapšenje klana Veljka Belivuka kao veliki uspeh njene vlade.

„U velikoj akciji MUP, BIA, i u koordinisanoj akciji sa tužilaštvom za organizovani kriminal, 4. februara 2021. godine, uhapšeni su Veljko Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković, i još 14 članova njegove kriminalne grupe. Organizovana kriminalna grupa Belivuk-Miljković procesiurana je pred Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, zbog izvršenih krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela, teško ubistvo, otmica, nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i silovanje. I ovo je jedan od najvažnijih rezultata“, rekla je ona.

Vlada mora da nastavi da radi na implementaciji programa „Srbija 2025“.

Brnabić je dodala Vlada Srbije mora da nastavi implementaciju „Srbija 2025.“ Ona kaže da je plan vlasti da u narednih godinu dana završi 5 autoputeva i brzih saobraćajnica, uključujući deonicu Moravskog koridora do Кruševca, Surčin – Novi Beograd na autoputu Miloš Veliki, obilaznicu oko Beograda do Bubanj Potoka, brzu saobraćajnicu Valjevo – Lajkovac i autoput od Rume do Šapca.

„Sve navedeno je način da dođemo do zacrtanog cilja da do 2026. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra. Da bismo ovo ostvarili, preduslov je da učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost na ovim prostorima. Zato ćemo, bez obzira na sve probleme i mnoga neslaganja oko značajnih pitanja, nastaviti da radimo na evropskim integracijama Srbije“, navela je ona.

Srbija nastavlja svoj evropski put

Brnabić je rekla da Srbija nastavlja svoj evropski put, navodeći da najveći broj investicija dolazi iz te zajednice u našu zemlju.

„Srbija pripada porodici evropskih naroda i zemalja. Preko 65 odsto stranih investicija u Srbiji su investicije iz zemalja članica EU. Preko 70 odsto našeg izvoza se plasira u EU. Uz podršku EU gradimo mnoge infrastrukturne projekte i realizujemo javna ulaganja u škole, bolnice, gerontološke centre i slično. Čitav naš region može biti dugoročno stabilan, bolje povezan i prosperitetan, samo kao deo šire evropske porodice. Evropskoj uniji se može svakako mnogo zameriti, ali ona je najuspešniji mirovni projekat čitavog čovečanstva i, strateški, naša krajnja destinacija jeste u Uniji“, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona se osvrnula i na na pregovore sa EU, naglašavajući da je Srbija prihvatila novu metodologiju.

„Koliko će uspešni biti naši pregovori sa EU u narednom periodu svakako zavisi od čitavog niza faktora, ali, da budemo sasvim iskreni, nažalost, deluje da najmanje zavisi od brzine i kvaliteta naših reformi. Dugo smo slušali o tome da je za naše integracije najvažnije da ostvarimo značajan napredak u oblasti vladavine prava. Danas potpuno jasno razumemo poruke iz EU da dalji napredak zavisi od dva pitanja: da li ćemo se već sada usaglasiti sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno da li ćemo uvesti sankcije Rusiji; koliko brzo i na koji način je moguće doći do finalnog sporazuma o normalizaciji sa Prištinom – što je po sebi prilično cinično jer Priština ni danas, skoro 10 godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, čiju implementaciju garantuje EU, nije implementirala samu srž tog sporazuma – Zajednicu srpskih opština“, navela je ona.

Ekspoze Ane Brnabić pročitajte ovde.

Dešavanja sa sednice Skupštine Srbije, na kojoj se odlučuje o Vladi, pratite uživo našem blogu. 

BONUS VIDEO: Marinika Tepić održala lekciju Ani Brnabić u Skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare