Foto: Vesna Lalić, Filip Krainčanić/Nova.rs/Printscreen/YouTube

Dolaskom na vlast 2012. godine Srpska napredna stranka (SNS) na čelu sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem građanima su obećali prosperitet, razvoj, bolji i bezbrižniji život. Umesto toga dominantan način funkcionisanja SNS vlasti u svim društvenim sferama postali su kriminal i korupcija. Rezultat dvanaest godina njihove vladavine su urušene institucije, zakoni i znanje. Preuzeli su velike gradove i sistemski ih urušavali, vladajući strahom uz pomoć svojih huligana kriminalca, osoba sa margina društva kojima su dali moć i svojih vernih saradnika od kojih su napravili "uspešne biznismene". Ovako je to izgledalo u Novom Sadu.

Goran Kovačević, poznatiji kao Goranac, jedan je od najkontroverznijih figura u Novom Sadu, sa dugom istorijom povezanosti sa kriminalnim aktivnostima i vezama sa lokalnim vlastima. Šira javnost ga je zapazila nakon pokušaja ubistva u septembru 2021. godine, kada je ranjen u pucnjavi u Cankarevoj ulici, u kojoj je ubijen njegov telohranitelj, MMA borac Uroš Stefanović.

Iako bogatog krimilanog dosijea, Goranac je tokom vladavine SNS postao uspešan biznismen, sa kim je Grad sklapao građevinske poslove. Goranac je bio vođa kriminalne grupe koji se bavila proizvodnjom i distribucijom skanka u Vojvodini.

Foto:printscreen/Youtube

Njegov klan je postao prva organizovana kriminalna grupa u Srbiji koja je sklopila sporazum sa tužilaštvom, što je uključivalo priznanje krivice, oduzimanje imovine i zatvorske kazne. Goranac je 2012. godine osuđen na sedam i po godina zatvora.

Njegova firma „Suuniko Solutions“ bila je povezana s dobijanjem unosnih građevinskih poslova na gradskim i pokrajinskim tenderima, uključujući izgradnju Baletske škole i nove kovid bolnice u Novom Sadu. Stranka slobode i pravde (SSP) optužila je firmu za nepravilnosti i korupciju, tvrdeći da je Goranac blizak lokalnim vlastima i koristi svoje veze za dobijanje poslova.

“Ovi ‘vredni majstori’ dobijali su milionske ugovore, učestvovali u unosnim podizvođačkim kombinacijama – od izgradnje Baletske škole, do nove kovid bolnice”.

Ovaj posao, koji je naručio grad, a novcem građana finansira i Pokrajina, objedinio je ‘krem de la krem’ mafije i zatvorio pun krug ‘isisavanja novca iz budžeta’: materijal dobavlja Veselinovićev ‘Granit peščar’, radove izvodi ‘Energotehnika – Južna Bačka’, kompanija bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS), a podizvođač je ‘Suuniko’ Gorana Kovačevića Goranca”, navodi se u saopštenju SSP.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored građevinskih radova, Goranac je, prema nezvaničnim saznanjima, lokalnoj vlasti služio i za “zastrašivanje” svih potencijalnih biznismena koji bi pokušali da se prijave na veće tendere koje je raspisivao Grad Novi Sad, kao i za osiguravanje sigurnih glasova pred izbore.

Takođe, jedna od usluga koju je pružao vlasti je, prema tvrdnjama opozicije, I obezbeđivanje sigurnih glasova za SNS.

„Prema podacima iz SNS-a, najviše glasova je prljavim novcem kupio Goran Kovačević, zvani Goranac, iz Vrbasa. Čak 11.000 glasova kupio je ovaj prebogati SNS-ovac za novac koji je opran preko njegovih firmi. Firma Suuniko Solutions iz Veternika koju je osnovao Goranac dobila je poslove od grada, Pokrajine i Republike u vrednosti od 120 miliona evra, a procenjena vrednost njegove čiste zarade od tih poslova je oko 30 miliona evra”, pisalo je u informatoru koji je SSP delio građanima, zbog kojih je dvoje stranačkih aktivista I fizički napadnuto u Kaću, selu nadomak Novog Sada.

Vladimir Vrsajkov i Mara Puškaš Foto:N1

Dobri odnosi Gorana Kovačevića Goranca sa lokalnim vlastima i pojedinim pripadnicima policije bili su javna tajna, kao i činjenica da je bio blizak i sa ljudima iz Žandarmerije. Nezvanično, policijski službenici Žandarmerije R. L. (43) i R. M. (47) su jedno vreme čak bili i lično fizičko obezbeđenje Goranca i njegove porodice, a zauzvrat su dobijali novac i poklone.

Uhapšeni su u stanu u Novom Sadu, koji se nalazi u neposrednoj blizini stana u kom živi porodica Kovačević. Upravo ispred tog stana na Goranca je pucano u septembru prošle godine. Kovačević je bio umešan i u druge kriminalne aktivnosti, uključujući prebijanje i otmicu muškarca 2017. godine. iako su se on i njegovi saradnici na suđenju branili tvrdnjom da su izveli „građansko hapšenje“.

Jedan od njegovih tadašnjih saučesnika je danas upravo prvooptuženi za pokušaj Gorančevog ubistva pre tri godine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar