Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Umesto konsultacija sa opozicijom, koje je sam najavio, predsednik Aleksandar Vučić proglasio je sastanke unapred neuspelim i poručio je (putem Instagrama) da ide u Skupštinu na sednicu. Iako mu sastanak sa šefovima poslaničkih grupa niko nije tražio, već je to sam predložio, Vučić se predomislio, pozive nije poslao i tako "sahranio" eventualne sastanke licem u lice sa pojedinim šefovima poslaničkih grupa.

Najpre je predsednik najavio u ponedeljak na konferenciji za medije da će uputiti poziv svim poslaničkim grupama da dođu na konsultacije, kako bi ih upoznao sa evropskim predlogom, koju mu je predočila “velika petorka”.

“Ono što je važno je da ću narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa, koji žele da čuju, siguran sam da će biti mnogo onih koji ne žele pošto sve znaju i obavestiću ih kako je sve to zaista teklo, šta se iza svega krije. Pravićemo pravu institucionalnu transparetnost, tražiti značajniju ulogu Parlamenta i Vlade”, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Vučić je to izjavio, ali nikakvih konkretnih koraka nakon toga nije bilo – niti poziva, niti izjava u kojima bi opozicija bila podstaknuta da se pojavi na pomenutim konsultacijama na Andrićevom vencu.

Umesto da predsednik uputi zahtev opozicionarima, na koji bi oni odgovorili pozitivno ili negativno, političari iz redova opozicije odgovarali su na pitanja novinara da li su dobili poziv na konsultacije: svi su bili saglasni – nikakav poziv nije stigao.

Šefica poslaničke grupe „Ujedinjeni“ u Skupštini Marinika Tepić naglašava da nikada nije stigao poziv za konsultacije.

Marinika Tepić gošća u emisiji Utisak nedelje na televizi Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Preko medija je najavio da će nas pozvati na konsultacije, a posle dva dana preko Instagrama obavestio da više ni on neće konsultacije. Rekao je da zbog komentara opozicije neće ići. Mi, narodni poslanici saznali smo preko Informera da će sednica biti u četvrtak, 2. februara“, kaže za Novu Tepić.

Poslanik ispred Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže za Novu da nikakav poziv na konsultacije nije stigao, te da je očigledno da Vučić ni dva dana ne može da održi istu priču.

„Nikakav poziv nismo dobili. Konsultacije sa poslaničkim grupama imaju smisla samo ako na njima dobijemo pun tekst francusko-nemačkog predloga koji se skriva od javnosti. Zato bismo otišli na njih, ali očigledno je da Vučić ne može da održi istu priču ni dva dana“, izjavio je Lazović i dodao:

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Prvo je predlagao konsultacije na kojima će se videti predlog, a samo dva dana kasnije pobegao je kao što uvek beži. Ja ne očekujem ni da će na sednici Skupštine pokazati ovaj papir, već da će ova sednica služiti da se ponovo napada opozicija i da se ljudi proglašavaju za izdajnike, a on za spasioca Srbije, kao prošli put“, zaključuje Lazović.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Miroslav Aleksić rekao je u izjavi za Novu da nikakav poziv nije stigao, ali da ukoliko i bude poslat, o tome će odlučiti organi stranke.

„Nije nas ni jednom pozvao na bilo kakve konsultacije, da bi nas zvao sada kada je on lično ucenjen i želi da to predstavi kao veliku opasnost koja se nadvila nad Srbijom“, izjavio je u utorak Aleksić za Novu.

Miroslav Aleksić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić rekao je za Novu da pomenuta situacija pokazuje da je Vučić uzurpirao svoju funkciju.

“Kroz tu uzurpaciju on sprovodi različite vrste manipulacija koje su sada samo ogoljene. Mislim da to ne bi trebalo da radi čovek koji je predsednik države, ali, s druge strane, on uopšte nije ni trebao da učestvuje u tim pregovorima, već Vlada. Ali kao što znamo – on je postao i izvršna i zakonodavna vlast i ta njegova uzurpacija se, između ostalog, pokazuje i u ovakvim načinima postupanja prema opoziciji”, poručuje Čupić.

Čedomir Čupić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Naš sagovornik dodaje da ga čudi zbog čega je opozicija uopšte reagovala na Vučićev poziv putem konferencije za medije.

„U državi se ozbiljne stvari moraju odvijati formalno, sa materijalnim činjenicama, a materijalna činjenica je pismeni poziv sa pečatom kabineta predsednika. Ne razumem šta znači to pozivanje preko medija i društvenih mreža. To je sve neozbiljno. Mislim da i opozicija tu greši, smatram da su trebali da sačekaju njegov zvanični poziv. Zašto opozicija na to reaguje? Oni su samo trebali da kažu da nisu dobili poziv i ništa više. Drugi komentari nisu potrebni“, podvlači Čupić.

Umesto da „preseče“ i pozove opozicione političare, Vučić je odlučio da se obrati građanima preko Instagrama, ali i najavi da će doći na sednicu Skupštine. O konsultacijama nije bilo ni reči.

Pročitajte još...

„Rekao sam istinu o svemu s čim se suočavamo po pitanju Kosova i Metohije. Ništa nisam skrivao od vas. Ponudio sam svim političkim akterima razgovor, da ih upoznamo i sa pritiscima i sa svim onim s čim se Srbija suočava. Rekli su da ne žele da razgovaraju, dobar deo njih je to rekao“, rekao je Vučić i dodao:

„Oni žele javnu manifestaciju i predstavu za svoje političko delovanje. Žao mi je što nisu razumeli da je država važnija od političkih interesa bilo koje stranke i bilo koga od nas. shvatili. Svejedno, moja obaveza je da, poštujući parlament, izađem u susret svim njihovim zahtevima. Pojaviću se u Skupštini i odgovarati na sva pitanja“, poručio je Vučić.

Nakon Vučićevog obraćanja na Instagramu, usledili su natpisi prorežimskih medija koji su najavili da će sednica Skupštine Srbije biti 2. februara. Opozicija još uvek nije dobila zvanični pozv za sednicu parlamenta.

Bonus video: Sednica Vlade o Kosovu – prisustvovao i Aleksandar Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare