Srpska napredna stranka
Srpska napredna stranka Foto:Dragan Mujan /Nova.rs

Spin mašinerija SNS-a sažvakala je minulog vikenda bizarnu priču o izmišljenom luksuznom „poršeu“ potpredsednice SSP-a Marinike Tepić, u kome je navodno obilazila Valjevo. Ni prva ni poslednja laž – ni prvi ni poslednji spin.

O čemu se radi?

Onoj manjini građana Srbije koji ne konzumiraju tabloide možda je i promakla udarna vest o tome da Tepić po Valjevu – gde je imala stranačke aktivnosti u subotu – vozi luksuzno vozilo, „porše kajen“ vredan preko 100.000 evra. Simultano objavljena na portalima medija bliskih SNS-u, ubrzo je i demantovana: vlasnik vozila je građevinska kompanija „Ingrap-Omni“ iz Beograda, čiji je vlasnik to i potvrdio. Tepić, inače, vozi automobil marke „polo“. Sama priča o „poršeu“ suštinski je irelevantna. Važniji je manir produkcije vesti koje je pomenuta spin mašinerija koristila nebrojeno puta do sada, i koja po pravilu targetira ili vođe opozicije ili one koji se drznu da otkriju informacije koje ne idu u korist vlasti. Makar pet sličnih se naročito izdvojilo u dugoj istoriji spin mašinerije.

Stan od jednog hektara

Tako je istaknuta predstavnica SNS-a Sandra Božić u martu ove godine javnost upitala otkud Mariniki Tepić stan od 10.000 metara kvadratnih u Novom Sadu. Božić se negde preračunala: 10.000 kvadratnih metara je veličina koja pokriva jedan hektar. Da je oranica ne bi bilo malo.

Obradović – bugarski špijun

Kada su u jesen 2019. godine obelodanjene teške optužbe uzbunjivača Aleksandra Obradovića o prodaji oružja u kojoj je teško finansijski oštećen valjevski „Krušik“, najpre je zavladao muk.

Uzbunjivač, Foto: Mitar Mitrović

Javnost čak nije ni znala da je Obradović uhapšen niti da su ga pritvorili službenici BIA. Kako je afera rasla tako se uspostavljao i SNS spin: Obradović je tako postao špijun koji namerno pokušava da uruši namensku industriju, i, uostalom, priču je najpre plasirao preko bugarskih medija. Nije bilo smešno nikome kada je i tužilaštvo počelo da sprovodi istragu o ovim malverzacijama upravo u tom pravcu.

Hrvatske novine „Nova“

U jednom od skorijih napada, SNS jurišnici poslednjih nedelja uporno targetiraju novine „Nova“ kao hrvatske, a novinare i urednike kao strane plaćenike. Predstavnicu SNS-a posebno je zabolelo pisanje našeg lista o njenoj duploj funkciji, odnosno informacija da je bogato plaćena da sa skupštinske govornice izgovara uvrede i kvalifikacije kojih bi se svaki pristojan čovek postideo. Tada je oživela plaćenički narativ, pa na Tviteru poručila: „Kao što rekoh: domaći izdajnici, strani plaćenici. Ima neko da mu nije jasno?”, napisala je Pilja. Tvit je potom izbrisala.

Stojan Drcelic Veselin Simonovic Novine Nova
Veselin Simonović i Stojan Drčelić Novine Nova Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Nataša Jeremić – vođa narko-klana

Bila je 2017. kada je jedna od prvih suludih antiopozicionih kampanja pokrenuta u medijima bliskim režimu. Počela je stupidnom izjavom jednog od najperspektivnijih naprednjačkih kadrova Milenka Jovanova, a koji je targetirao suprugu Vuka Jeremića, novinarku Natašu Jeremić, kao vođu narko-klana. Suluda izjava prometnula se u teoriju koja je danima živela u javnosti Srbije.

Saša Janković – ubica

Jedna od morbidnijih medijskih kampanja lansirana je 2015. godine. Ukratko, mediji i političari vladajućeg SNS-a tvrdili su – suprotno izveštajima policije – da je Saša Janković učestvovao u smrti svog prijatelja koji je preminuo nakon što je u sebe ispalio hitac iz Jankovićevog pištolja, u Jankovićevom stanu, 1993. godne. Naprednjaci i pridruženi mediji su se upinjali da konstruišu elemente krivičnog dela u ovom slučaju. Nakon što se Janković povukao iz politike – i priče su se ugasile.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sabotaža bolnice u Batajnici

Za kraj, možda nije najubojitiji, najpametniji ni najdugovečniji, ali spin o tome da su saboteri iz opozicije namerno palili strujne sklopke po kovid bolnici u Batajnici (i tako odložili njeno otvaranje), ipak je najmorbidniji proizvod spin mašinerije. I o ovom slučaju BIA je, navodno, sprovela istragu, čije rezultate do danas nismo saznali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare