Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Na početku ruske agresije na Ukrajinu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je delovao ubedljivo - nije postojala šansa da uvedemo sankcije Rusiji i svaka pomisao na to se odbacivala u startu. Međutim kako je vreme prolazilo i menjale okolnosti na međunarodnom planu, tako se i menjala retorika, pa tako danas možemo čuti od šefa srpske države da “za sad nećemo uvesti sankcije Rusiji”.

Pročitajte još...

Uprkos brojnim apelima, kako međunarodne, tako i domaće javnosti, da se Srbija jasno odredi prema ratu u Ukrajini i odlučnije krene evropskim putem, prvi čovek države za sada izbegava da to učini.

Ipak, određene promene u njegovom javnom nastupu su veoma upadljive.

Na početku rata – nema šanse da uvedemo sankcije

Kad je počela agresija na Ukrajinu, Vučić je odbacivao svaku mogućnost da uvede sankcije Rusiji.

“Naš vitalni interes trenutno nije da se uvode sankcije bilo kojoj državi“, izjavio je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je održana krajem februara.

Tom prilikom, on je rekao da Rusija nije uvodila sankcije Srbiji i da je to razlog neuvođenja sankcija.

„Kako mislite da tako jednostavno preko noći uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, koji jedini nama nisu uveli sankcije devedesetih, koji nisu uveli sankcije Republici Srpskoj“, upitao je Vučić, dodajući da Rusija brani interese Srbije pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Ove dve tvrdnje Vučića ubrzo se pokazale kao netačne – ne samo da je ubrzo stiglo podsećanje da je Rusija učestvovala tokom devedesetih u uvođenju najžešćih sankcija bivšoj Jugoslaviji, već mu je iz ruku istgnut argument da Rusija brani nacionalne interese Srbije i Putinovom izjavom da su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR) postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je naveo , svi podržali.

Ova izjava bila je i povod da se u dobroj meri promeni retorika predsednika Srbije kad su u pitanju sankcije.

„Ostaće zabeleženo koliko smo izdržali da ne uvedemo sankcije“

Od “nećemo sigurno uvesti sankcije” prešlo se na priču da je Srbija već dugo izdržala da ne uvede sankcije i da će o tome pisati istorijske knjige, imajući u vidu “kakve sve pritiske trpimo”.

Tokom nedavnog gostovanja na TV Prva, Vučić je zamoljen da prokomentariše to što je dobar deo ljudi protiv uvođenja sankcija Rusiji. On je na to reagovao pitanje:
„Stvarno? Pa, šta sad“, a zatim dodao da su „i njegov otac i njegova tetka protiv sankcija”.

„I šta sad sa tim? Kakve to veze ima sa vođenjem države? Nikakve. Mi smo 80 dana izdržali i cena koju plaćamo ogromna i mi suštinski nemamo izlaz na tržište kapitala. Ne najavljujem uvođenje sankcija, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku. I tu politiku vodimo ne zbog toga što imamo nešto od neuvođenja sankcija. Da vam ne pričam o tome da je sedam američkih producenata, režisera i glumaca odbilo da dođe u Srbiju zato što nismo uveli sankciju. Oni bi snimali filmove za po 5 i 10 miliona“, rekao je on.

„Za sad nećemo uvoditi sankcije“

Koliko će dugo još Srbija pokušavati da izbegne ono što je neminovno, a što je uslov da se održi na evropskom putu, Vučić nije znao da kaže, ali je u međuvremenu, verovatno pod utiskom signala koji su stizali, kako sa Zapada, tako i iz Moskve, počeo da šalje potpuno drugačije poruke.

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Jedna takva stigla je tokom razgovora za RTS u Davosu.

„Šta će biti u budućnosti, ja ne znam šta život donosi i kako će sve da izgleda. Ja nisam od onih koji se zaklinje pa ne ispuni nešto, ja više volim da se ne zaklinjem, a da uradim nešto. Uvek je taj pristup bio mnogo bolji i uvek sam tom pristupu mnogo više verovao nego onima koji se kunu u sve na svetu, treći dan znam da će da urade drugačije“, rekao je Vučić.

Podsetimo, Srbija (za sad) nije uvela sankcije Rusiji, iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i ima obavezu da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa tom zajednicom.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je Putin odjavio Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar