Andrija Mandić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Andrija Mandić, kandidat Demokratskog fronta, bio je treći na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, iza Mila Đukanovića i Jakova Milatovića, koji su ušli u drugi krug. Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije javno podržao nijednog kandidata, za deo tamošnje javnosti nema dileme da je i te kako bi prisutan na crnogorskim izborima - kako preko donacija Mandiću, tako i diskvalifikujući njegovog potencijalno najvećeg protivnika među biračima. Sagovornica “Nove” navodi da su ove izbore izgubili i Vučić i Đukanović.

Vučićev omiljeni političar u Crnoj Gori nesumnjivo je Andrija Mandić, kome je svojevremeno kao predsednik Srbije uručio i odlikovanje. Ovog puta javno ga nije podržao na predsedničkim izborima, ali sve ukazuje da je dobio svaku drugu vrstu pomoći. A naročito na samom početku kampanje.

Milka Tadić Mijović, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori, navodi za list “Nova” da sama činjenica da je zahvaljujući podacima o biračkom pravu, koji su prvi put u istoriji došli iz Srbije, govori o tome da se na samom početku Srbija umešala u izborni proces.

“Ti podaci su eliminisali Milojka Spajića (iz izborne trke)”, kaže Tadić Mijović.

Spajić je inače lider pokreta Evropa sad koji je u trenutku kandidature za predsednika imao i državljanstvo Srbije i prebivalište u našoj zemlji. Da ima prebivalište crnogorskoj izbornoj komisiji potvrdio je srpski MUP i to ga je automtski diskvalifikovalo iz izborne trke.

S druge strane, Andrija Mandić godinama je govorio da ima srpsko državljanstvo, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiralo da ima prebivalište u Beogradu, dok je sam Mandić zatražio da se o njegovom državljanstvu govori nakon izbora.

Po crnogorskim zakonima dvojno državljanstvo Srbije i Crne Gore nije dozvoljeno.

Tadić Mijović navodi da nije nikakva tajna da je Vučić u Crnoj Gori uvek podržavao Demokratski front i Mandića i da je jasno ko je bio njegov favorit.

Foto: N1; Milka Tadić Mijović

“Na ovim izborima poraženi su i Vučić i Đukanović u prvom krugu. Vučić – zato što Mandić nije ušao u drugi krug, a Đukanović – zato što će veoma teško dobiti drugi krug. Ja mislim da time što je podržavao Mandića, Vučić je u stvari podržavao i Đukanovića, jer su sve sondaže javnog mnjenja govorile da u drugom krugu Mandić nema nikakvih šansi da dobije Đukanovića, za razliku od Milatovića koji i te kako ima šanse da ih dobije”, ističe naša sagovornica.

Zvanični podaci govore da je posredno Andrija Mandić dobio i finansijsku pomoć od Srbije. Naime, Srpska kuća, koju je novcem građana Srbije osnovao predsednik Aleksandar Vučić, donirala je 20.000 evra za kampanju Mandiću. To je bio i najviši iznos koji je izdvojen za kampanju Mandića u prvih 15 dana od raspisivanja izbora.

Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

Srpska kuća je inače osnovana Vučićevom odlukom i za nju je iz budžeta Srbije izdvojeno oko 3,4 miliona evra. Ona je trebalo da se bavi očuvanjem srpskog identiteta i kulture u Crnoj Gori, a zvanično je zapravo privatno preduzeće niza prosrpskih političara u susednoj državi i bavi se organizovanjem sastanaka i sajmova.

Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

Zvanični podaci govore i da je Andrija Mandić imao nesumnjivo najveći medijski prostor na tamošnjim televizijama. Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, Agencija za elektronske medije je u preliminarnom izvještaju o medijskom predstavljanju, tokom izborne kampanje za predsednika Crne Gore, saopštila da Mandić ima najveći medijski prostor od 34 procenta zastupljenosti.

Od ukupno pet, četiri televizije su u stranom vlasništvu, uglavnom srpskih kompanija, a najmanje dve imaju vlasnika koji su bliski Aleksandru Vučiću. Kako RSE prenosi, Vlasnik Prve je Srđan Milovanović, čije brat funkcioner Srpske narodne stranke u Nišu.

Vlasnik televizije Adria je srpski biznismen Bratislav Stoiljković. Njemu je prošle godine (crnogorska) Agencija za nacionalnu bezbednost zabranila ulazak u Crnu Goru.

BONUS VIDEO Ekskluzivno: Zdravko Krivokapić o Jakovu Milatoviću i njegovom uspehu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar