Foto: Arhiva

Veljko Belivuk i još 19 osoba su u pritvoru, a nadležni državni organi najavljuju da to nije kraj u obračunu države sa organizovanim kriminalnim grupama koje rade na teritoriji Srbije. Pred policijom i službama bezbednosti je novi zadatak, o njemu se razmatralo na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, a to je da se otkriju sprege između države i kriminala... Nejasno, međutim, ostaje da li je bezbednost predsednika Srbije bila ugrožena i zbog čega se u pojedinim medijima povlači paralela između Belivukove grupe i zemunskog klana?

Ko je, kada i kako iz državnih struktura sarađivao sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk i da li su im iz redova države davane informacije?

Iza zatvorenih vrata na Andrićevom vencu, ta pitanja i bezbednosnu situaciju u zemlji pretresali su članovi Saveta za nacionalnu bezbednost. Na konferenciji bez novinarskih pitanja ministar odbrane poručio je da je to početak obračuna sa mafijom i da se istraga nastavlja, navodi se na sajtu N1. 

„Analizirali smo gde su veze organizovanog kriminala sa pojedinim predstavnicima državnih organa, što će država sankcionisati. Ove akcije koje ste videli imaće svoj nastavak ili nove akcije, ne samo protiv ove kriminalne grupe, već i drugih koje deluju na teritoriji Srbije“, izjavio je Nebojša Stefanović.

Ali, ministar ne otkriva da li je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost bilo reči o bezbednosti šefa države, iako je načelnik Uprave Kriminalističke policije ranije izjavio da je na Aleksandra Vučića pripreman atentat, te da ga je na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji čuvalo 850 specijalaca. U medijima – saznanja o planovima Belivukove grupe prenose se kao „šokantna“, iako je predsednik države rekao da su službe znale ko je Belivuku bio meta.

Pročitajte još...

„Mi smo imali problem kod otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, razmišljajući odakle snajperom mogu da pogode nekoga, pa smo angažovali sve naše snajperiste, a da nikoga niste mogli ni da vidite da smo ih angažovali. Pa znali smo mi za sve njihove snajpere još i ranije. Znali smo i ko im je meta“, kazao je predsednik Vučić 7. februara ove godine.

Ako je državni vrh znao za potencijalne planove kriminalnih organizacija, postavlja se pitanje: zbog čega je dozvoljeno okupljanje više stotina građana na ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika?

„Ovo što se dešava sa izjavama predsednika, a radi se o nekakvom atentatu koji on smatra usmerenim protiv sebe, a to govore i ministri, među prvima Aleksandar Vulin, a u to uključiti jedan ogroman broj ljudi koji su došli da vide nešto sasvim drugo, je za mene veoma problematično i zabrinjavajuće. Ja ne bih bila spremna da gledam taj lonac koji ključa i preti da eksplodiram, jedući kokice“, rekla je Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta u penziji.

Akcioni film – takav utisak moglo bi da vam ostavi listanje pojedine štampe, u kojoj se poslednjih dana povlači i jasna paralela između Belivukove grupe i zemunskog klana. Da je takvo poređenje nemoguće za N1 kaže Filip Švarm iz nedeljnika Vreme.

„Mislim da je to tipična naprednjačka propaganda i pumpanje rejtinga Aleksandra Vučića, naprosto, zemunski klan je nešto sasvim drugo – on nastaje krajem devedesetih godina, oni su imali podršku JSO, oni su jedna ogromna kriminalna organizacija čiji pipci nisu bili vezani samo za Srbiju nego i šire. A što se tiče Belivuka, to jedna kriminalna grupa koja je pre svega vezana za stadione, za ono što se ovde nazivaju ‘navijači’, kriminalci, kriminalci opasni – jeste, to je tačno, ali daleko od one moći i uticaja koji je imao zemunski klan“, kaže Švarm.

Podsetimo, Veljku Belivuku i pripadnicima organizovane kriminalne grupe određeno je zadržavanje do 30 dana. Pred Specijalnim tužilaštvom branili su se ćutanjem, a od danas nadležni državni organi vode istragu i o finansijskim poslovima Belivukove grupe. Do koga će ih sve istraga dovesti?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare