Vladimir Orlić i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Sistem podele vlasti u Srbiji odavno ne postoji, a da će tako i ostati može se oceniti iz reči Vladimira Orlića, novog predsednika Skupštine. Izjavom da će parlament sprovoditi politiku koju predstavlja Aleksandar Vučić, Orlić je praktično najavio da će novi saziv Skupštine biti izvršni organ predsednika Srbije i SNS. Opozicionari u izjavi za “Novu” kažu da novi predsednik parlamenta ne razlikuje državno i partijsko i da su naprednjaci poslušnici bez sopstvenog mišljenja, dok pravnici upozoravaju da je Orlićeva najava protivustavna i bi trebalo da podnese ostavku.

Podela na izvršnu i zakonodavnu vlast (i sudsku) u Srbiji ne postoji bar pet godina, otkako je Aleksandar Vučić prvi put seo u fotelju predsednika države. Od tada ga često vidimo u ulogama premijera, ministra, direktora javnog preduzeća… Ipak, do Vladimira Orlić niko tako otvoreno nije najavio da će sprovoditi ono što dolazi sa Andrićevog venca.

Naime, Orlić je, gostujući na TV Hepi, izjavio da će se u Skupštini sprovoditi politika koju predstavlja predsednik države i Srpske naredne stranke Aleksandar Vučić, jer se tako pokazuje uvažavanje narodne volje.

„Postoji nesporna parlamentarna većina. To je ono za šta je narod glasao i kakva politika da se sprovodi u narednom periodu. Nema tu nikakvih dilema šta ko da očekuje, to je politika koja će u našoj Skupštini da se sprovodi“, rekao je Orlić.

Da je to “naopako”, upozorava Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda. On za “Novu” podseća da u Ustavu piše da vlada utvrđuje i sprovodi politiku, kao i da umesto vlade to ne mogu da rade parlament i šef države.

“Ako je ta politika vlade naopaka, Skupština treba da da signal vladi šta treba da radi ili da pokrene postupak za njeno razrešenje. Predsednik države je nekad bio i predsednik Vlade, a kada je pristao da bude i predsednik države, on je lepo zadržao sva svoja ovlašćenja i u Vladi i u parlamentu, pa čak i u sudovima. Sećate se nesreće doljevačkoj rampi. Jedino je on video dva ključna minuta, koja nije video ni tužilac ni sud….”, kaže Ivošević.

Zoran Ivošević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On ističe da je Orlićeva najava protivustavna, te da bi u jednoj pravnoj državi takva izjava bila dovoljna da se traži opoziv ili njegova ostavka.

“Nije on običan građanin, oni mogu da pogreše. On je predsednik parlamenta i po Ustavu je druga ličnost u zemlji… Ne mogu da razumem čoveka koji je završio fakultet i to ne falš, nego pravi i koji je master, doktor, da govori tako nepodnošljive reči. To je nešto što uznemiruje ne samo pravnike, nego i obične ljude. To je znak da će nastaviti da rade što su i radili u ranijem sazivu, ali mislim da to neće moći da prođe, jer je ovo sasvim drugačiji saziv”, zaključuje Ivošević.

Borko Stefanović, potpredsednik Skupštine Srbije, kaže da izjava Vladimira Orlića ponovo pokazuje da on ne može da odvoji državno i partijsko. On za “Novu” ističe da parlament ne može da bude izvršni organ bilo koje stranke.

Borko Stefanović Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

“To bi u najmanju ruku bilo protivustavno. Skupština je kreator narodne volje. U Skupštini se donose zakoni i drugi propisi po volji naroda, odnosno većine građana Srbije. Ima kontrolnu funkciju. Naravno da nema sumnje da SNS ima većinu u Skupštini, ali to znači da je Skupština izvršni organ stranke ili njene politike. Mislim da je gospodin Orlić pogrešio”, navodi Stefanović.

Upitan kako će opozicija da se bori protiv namere Orlića, on kaže da opozicija u Srbiji predstavlja značajan broj građana i da je njena dužnost da daje kvalitetne predloge zakona i druge akte i da argumentovano kritikuje vlast.

“To će i činiti. Mislim da su građani zato i glasali za opoziciju da se bori za njihove interese, a ne da konstatuje da SNS ima većinu. Građani su izašli na izbore da se bi se izborili za svoja prava i bolji život. Na nama je da to i učinimo i Skupštinu vratimo naroda”, navodi Stefanović.

Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd, kaže da politiku države treba da vodi vlada, a da bi predsednik trebalo da bude u okviru svojih ustavnih ovlašćenja.

“Ali od SNS nas ništa ne čudi, s obzirom na to da oni Vučića kandiduju i za predsednika mesne zajednice i za gradonačelnika gradova i za predsednika, pa se onda postavlja pitanja, ako jedan čovek donosi sve odluke i pravi sve politike, čemu onda služe ostali u toj partiji. Odgovor je jasan. Radi se o poslušnicima bez sopstvenog mišljenja”, navodi Lazović.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On dodaje da je siguran da će poslanici SNS u Skupštini biti dizači ruku i ubice dijaloga.

“Međutim, imaćemo brojniju opoziciju koja ima dva zadatka – prvi je da dokazanom kritikom osporava poteze vlasti, što je pokret NDBG sve vreme i vrlo argumentovano radio, a drugi zadatak je i promocija sopstvenih ideja i programa. Opozicioni rad u Skupštini je izuzetno važan ukoliko želimo da živimo u demokratiji”, ističe Lazović.

BONUS VIDEO Orlić novi „spiker“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare