Trka u prikupljanju potpisa za kandidaturu na lokalnim izborima u Novom Sadu je na svetlost dana izvukla pojedine političke partije i udruženja vrlo skromnih političkih programa, a čiji lideri se ne mogu pronaći čak ni među zvaničnim osnivačkim aktima. Mada im se uverenja naoko i razlikuju, ono što im je svima zajedničko je da se politički aktiviraju isključivo pred izbore, kada se zgodno dosete da ponude građanima drugačiju alternativu od onoga što im zvanične pozicija ili opozicija nudi. Nebitno da li se zalažu za "holistički pristup politici", "čitače podzemnih kontejnera" ili "povezivanje sa Kazahstanom" … za sve njih predstavnici zvanične opozicije tvrdi da imaju istog osnivača: Srpsku naprednu stranku.

Prema poznavaocima predizborne matematike i manipulacije, princip fantomskih lista fukcioniše na sledeći način: SNS navodnim strankama i udruženjima skuplja potpise da izađu na izbore i glume opoziciju, ne bi li skinuli glasove regularnim opozicionim strankama.

Za proglašenje liste manjinskim partijama  je dovoljno 1.500 glasova za jedan mandat, a većinskim 2.500. Iz tog razloga, tvrdi naš izvor, Srpskoj naprednoj stranci se i te kako isplati da daju nekom satelitu 4.500 glasova i dobiju tri mandata (u slučaju manjinskih stranaka) ili pak da ustupe 5.000 potpisa za dva “obična” mandata.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U eventualnom “razdrobljavanju” opozicionog potencijala u Novom Sadu se na izborima ponovo, kao pre četiri godine, uključila stranka vlaške nacionalne manjine : Istina ADAVIERA. Mada prema zvaničnom popisu u Novom Sadu ima svega dvadesetak registrovanih Vlaha, ova politička organizacija je već juče predala svoju izbornu listu Gradskoj izborbnoj komisiji.

Na prethodnim izborima, novosadski Vlasi su sa 1.496 glasova osvojili jedan mandat kao manjinska stranka. Nosilac liste i ovaj put je predsednica Ivana Vujasin, inače nekadašnja članica Zelene stranke i njihova odbornica u Skupštini grada.

Vujasin je po napuštanju Zelenih preuzela originalnu stranku vlaške manjine koje je već bila registrovana još 2010. u Boru, „preselila“ je u Novi Sad i postala njena predsednica. I na ovim izborima, Istina ADAVIERA Novosađanimam nudi “politički konceptualni projekat” baziran na spoju ekologije i potreba čoveka:

“Stranka Istina ne može se opisati postojećim političkim kategorijama levice i desnice. Mi imamo jedan mnogo više holistički pristup gde je čovek deo prirode i vodi računa o njoj, vodeći računa o svojim realnim potrebama”, navodi se u Statutu stranke.

Dolazeći izbori u Novom Sadu vaskrsli su i pokret “Sasvim druga priča – Novosađani” za koje su građani poslednji put čuli pre četiri godine, takođe tokom izbora na kojima su osvojili oko 3.000 glasova.

Ovo Udruženje građana osnovano je 2019., kada su ga javnosti predstavili bivši savetnik REM, a danas direktor RTV Goran Karadžić i bivši predstavnik pokreta Otpor, a potom diplomata i pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov. Danas ovo udruženje, prema podacima APR, zastupa izvesni Stevan Subotin, što je ujedno i jedini zvanični podatak o ovoj političkoj alternativi.

Registrovano na istoj adresi gde se nalazi i poslastičarnica, Udruženje “Sasvim druga priča” svojim glasačima, sudeći po sadržaju na sajtu, obećava da će se boriti za besplatne ulaznice na Štrand, aerodrom na Čeneju, bicikle za sve Novosađane i digitalne čitače kontejnera.  Među ukupno četrnaest aktivnosti i ideja objavljenih od 2020. godine, ovo udruženje obećava i uvođenje “obaveznog gradskog referenduma” i 50.000 novih stabala.

„Vlast pravi politički meni, sva jela te kuhinje imaju ukus SNS“

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Borislav Novaković objašnjava ovaj fenomen tako što vlast pravi politički meni, koji ima „ukus“ SNS.

Borislav Novaković i Miroslav Aleksić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Uvidevši da postoji realan kapacitet ujedinjene opozicije da pobedi u Novom Sadu, izborni štab SNS štancuje razne ‘grupe građana’ da bi izazvao pometnju i lažnu sliku da ne postoji samo jednostavna dilema ‘vlast ili ujedinjena opozicija’, nego čitav spektar različitih političkih opcija. Dakle, vlast pravi „politički meni“, ali problem te kadrovske kuhinje je što sva jela imaju ukus SNS”, kaže Borislav Novaković, opozicioni narodni poslanik, dodajući “da je opozicija u Novom Sadu na dobrom putu da napravi do sada najveću koaliciju bezmalo svih opozicionih organizacija i da kroz referendumsku atmosferu porazi SNS”.

Kako ističe, logika izbornog inženjeringa SNS je uvek ista: ukrupniti koaliciju oko SNS, a podeliti opoziciju i razdrobiti opozicioni potencijal.

Pravu sreću sa potpisima u Novom Sadu opet je doživela i Ruska stranka, koja je takođe već predala svoju izbornu listu i završila sa brojem tri sa 22 kandidata. Kao manjinska stranka, ova partija obećava “okupljanje svih Rusa u Srbiji”, zalaganje za “rusko – srpske zadruge”, a Novosađanima obećavaju i “pridruživanje stranačkim asocijacijama iz Rusije, Belorusije i Kazahstana”.

Jedna od novina na ovogodišnjim lokalnim izborima je izvesna “Građanska akcija za razvoj i inovacije – GARI”. Sem osnovnih podataka na APR, da su osnovani pre dva meseca i da im je zastupnik Miloš Jovović, Novosađani o ovom “gariju” ne mogu da saznaju apsolutno ništa, sem ako se ne nalaze među njegovih 1.160 pratilaca na Instagramu. Pod sloganom “Za prave stvari podrži GARI”, Jovović je na ovoj društvenoj mreži najavio da oni 2. juna izlaze na izbore sa namerom da “bar malo promene svest” građana i da pokažu da može “bolje, pravilnije, sa srcem i ka zajednici”.

Marinika Tepić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Sa obzirom da GARI nema zvaničnu stranicu, udruženje se potencijalnim glasačima obraća video snimcima preko društvenih mreža, na se kojima pojavljuje Jovović i ponekad još jedan “gari”. U želji da saznamo nešti više o njohovom političkom programu, pokušali smo da ih kontaktiramo jedinim mogućim putem, preko Instagrama, ali poruka do zaključenja ovog teksta nije pročitana. Prema APR, i ovo udruženje bez evidentnih članova obećava Novosađanima “opšta mesta”, poput rešavanje ekoloških problema i zaštitu životne sredine, uz osvrt i na komunalne, saobraćajne, socijalne i zdravstvene teme.

Prema mišljenju Veljka Krstonošića, predsednika GO Demokratske stranke u Novom Sadu ”iza svake nepoznate organizacije i liste koje će učestvovati na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima i opštinama, stoji aktuelna vlast”.

“Mi već sada znamo od samih građana da iza tih listi stoje Srpska napredna stranka i njeni sateliti, jer nijedna od tih organizacija ne može da okupi dovoljno ljudi koji bi im potpisali listu, niti ima novca da plati overu potpisa. Njima to sve obezbeđuje aktuelna vlast. Mi koji regularno skupljamo potpise i plaćamo overu, vrlo dobro znamo koliko je to komplikovan, pa i skup poduhvat”, kaže Krstonošić.

On dodaje da vlast ovakvim potezima izaziva konfuziju kod birača i stvara lažnu sliku o opoziciji kao nekakvom metežu u kojem ima bezbroj grupica koje bi samo da se dočepaju vlasti bez ikakve ideje i programa.

“Posle te liste najčešće dobiju manje glasova nego što su prikazali potpisa, ali to režimu više nije ni bitno jer one svoju svrhu ispunjavaju činom njihovog proglašenja. Na taj način se svesno razgrađuje izborni proces i obesmišljava čitav politički sistem, ali to nije jedini razlog zbog kojeg režim u izborni proces ubacuje svoje prikrivene kandidate. Zahvaljujući tim fantomskim listama, vlast sebi obezbeđuje značajnu većinu u izbornoj komisiji, preko koje posle izglasava sve ono što joj je u interesu i odbacuje sve zahteve opozicije. To je za vlast koja sistematski krade izbore od ključnog značaja”, kaže Krstonošić.

Novaković pak podseća da je skor glasova na decembarskim izborima u Novom Sadu išao u prilog opoziciji sa 56 odsto naspram 44 odsto, koliko je osvojila vlast i da je osnivanje fantomskih lista način da se „spasi Vučević“.

Miloš Vučević Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Zašto SNS radi te marifetluke u Novom Sadu? Vrlo jednostavno: ako padne Novi Sad, pada i Miloš Vučević. Pobedom opozicije u Novom Sadu, Vučević bi kao novosadski kadar potpuno izgubio uticaj i rejting. Tim porazom Vučević bi doveo u pitanje smisao predsedničkog mesta i u stranci i u vladi! Dakle, u Novom Sadu kreće akcija spašavanja „redova Vučevića“, jer u igri nije lokalna vlast, nego autoritet predsednika stranke i budućeg premijera. Zato, iz ugla SNS, Novi Sad ne sme pasti, jer predstavlja prvu dominu koja ruši sve ostale. Utoliko, drugog juna, Novi Sad ne rešava pitanje gradske, nego Vučićeve vlasti. Mnogo puta do sada, naš grad je pokazao da ima drskost, odrešitost i otresitost za prevratnički poduhvat. Verujem da to možemo i drugog juna”, optimistično zaključuje Novaković.

Borislav Novaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ipak, jednu od “najdovitljivijih” predizbornih smicalica svakako treba priznati Aleksandru Odžiću, lideru Pokret Autonomija. Usamljeni autonomaš Odžić je za izborni „outfit“ svoje ovogodišnje kampanje bez ikakvog ustezanja preuzeo ceo vizuelni identitet Lige socijaldemokrata Vojvodine, od zaštitnih boja pa do fonta slova, verovatno se nadajući da će time odvaditi i ono malo preostalih, razočaranih glasača LSV.

Podsećamo, nakon 10 dana pregovora, 12 opozicionih stranaka i pokreta dogovorilo se o jedinstvenom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Novom Sadu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar, Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Nova Demokratska stranka Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za Preokret nastupiće na jednoj listi na izborima u Novom Sadu 2. juna, saznaje portal Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare