Rakovica, Big tržni centar, nebo, nevreme, oblaci, pred oluju, oluja, vremenska prognoza, vreme, leto, kiša
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da nam u toku dana stižu kiše na jugu, jugozapadu i zapadu naše zemlje, a kišni oblaci stići će čak do Beograda, pa je moguće da se i u prestonici predveče sruči kiša.

Nakon sparnog jutra i vlage koja je u većini gradova bila čak 100 posto, što se retko dešava i zimi, osveženje stiže na zapad, jugozapad i jug Srbije, najavljuje meteorolog Ivan Ristić.

„Može biti i problema, jer će tačno od podneva početi razvoj konvektivnih oblaka, koji mogu da porastu u nepogode i možemo opet slušati o velikom i krupnom gradu i problemima“, kaže meteorolog Ivan Ristić.

Podsetimo, i RHMZ je izdao upozorenje za celu Srbiju, ali posebno i za Beograd. Na snazi su žuti i narandžasti meteoalarm.

Priboj, Novi Pazar, Zlatiborski okrug, moguće čak i Osečina u najvećoj su opasnosti i danas, ističe meteorolog.

„To je sporo pokretna oblačnost koja će polako ići ka Beogradu i centralnoj Srbiji. Modeli daju da će tačno kod Beograda stati. Ali postoji šansa da i u Beogradu oko 19 ili 20 časova bude po koja kap kiše ili čak i pljusak. Međutim, još nismo sigurni da li će se to desiti“, kaže Ristić za „Jutro na Blic“.

Pročitajte još:

I narednih dana biće nestabilno i promenljivo vreme u celoj zemlji, a najviše padavina, prema prognozi Ristića biće u sredu i četvrtak.

„Tada bi trebalo da bude istaknuto i upozorenje na veliku količinu padavina i mogućnost nepogoda. Znači sreda i četvrtak očekujemo veliku količinu padavina. Temperatura će definitivno pasti u četvrtak! Biće oko 25 stepeni sa kišom“, kaže Ristić.

Prema upozorenju RHMZ, nestabilno vreme zadržaće se do petka.

„Za vikend ide ponovna stabilizacija vremena i skok temperature na 35 stepeni. A od prvoj jula dolazi promena vremena, kroz Bečka vrata dolazi hladniji vazduh. Temperatura će pasti početkom jula, kretaće se između 25 i 30 stepeni, ali sa mnogo manje vlage. Ovo sada je kao da smo u prašumama. Afrički ciklon se povlači definitivno. Imaćemo odmor od njega i tek u drugoj polovini jula možemo da očekujemo njegov povratak. A temperature oko 40 stepeni možemo da očekujemo oko 24. jula“, kaže Ristić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare