Izvesno je da će opozicija izaći u najširem mogućem formatu u Novom Sadu, gde će na izborima 2. juna učestvovati članice dosadašnje koalicije “Srbija protiv nasilja” i NADA, ali i aktivistički pokreti "Kreni-Promeni" i "Bravo". Uz dobru kampanju i veću izlaznost, opozicija može da sruši vlast SNS, što su potvrdila i neka ranija istraživanja javnog mnjenja, što bi sve ukupno moglo da signal da postoje velike šanse za prvu veliku pobedu opozicije nad naprednjacima u poslednjoj deceniji.

Predstavnici novosadskih opozicionih stranaka odlučili su da će izaći na lokalne izbore koji će se kao i ostatku zemlje održati 2. juna. Dok se čeka konačna odluka oko formata u kojem će nastupati, opozicionari najavljuju borbu koju će tražiti kroz glasanje početkom juna.

Postignuta je saglasnost da se ne preskaču ovi izbori, a osim grupe stranaka koje su bile okupljene oko koalicije “Srbija protiv nasilja”, na izbore će izaći i aktivistički pokreti “Kreni-promeni” i “Bravo”.

To je najšira moguća ponuda koje postoji u ovom trenutku u Novom Sadu, pa će za razliku od glavnog grada, svi opozicionari svoje ideje pokušati da ostvare kroz glasanje.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ujedno to može da bude odlična šansa za smenu naprednjačke vlasti, koja je u prethodne četiri godine vladala bez opozicije u Skupštini grada Novog Sada.

Ako se na veliku ponudu na opozicionom polju doda i njena partijska infrastruktura koja je najrazvijenija posle Beograda, ali i istraživanja javnog mnjenja koja su potvrdila da imaju čemu da se nadaju, 2. jun može biti šansa da naprednjaci konačno izgube bitku u jednom velikom gradu.

Šta kažu stručnjaci?

Naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać ističe da opozicija ima šansu da pobedi u Novom Sadu, a da joj na ruku idu i loša kadrovska rešenja naprednjaka i grad koji stagnira pune dve godine.

“Nakon decembarskih izbora činilo se da opozicija ima veliku šansu u tom gradu. Podsećam da je razlika između liste Srbija protiv nasilja i SNS bila je oko 8.000 glasova na svim biračkim mestima zajedno na nivou celog grada, što je najmanja razlika u poslednjih 10 godina. Na ruku opoziciji ide i to što je Miloš Vučević prešao u Vladu pre dve godine, pa SNS nema značajna kadrovska rešenja na nivou grada”, poručuje Bursać za Novu.

Dejan Bursać Foto: Ivan Dinić/Nova

On kaže da gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić nije stekao veliku popularnost među građanima, a da se ne vide ni neki značajni infrastrukturni projekti u poslednje dve godine.

“SNS nema rezultate čime može da se podiči, u gradu ima dosta komunalnih problema, a opozicija ima otvoren put da napada vlast”, naglašava Bursać, koji je inače Novosađanin.

Sličnog je stava i politikolog Aleksandar Ivković koji ukazuje da vlast godinama gubi podršku u Beogradu, ali da se isti slučaj dešava i u Novom Sadu.

Foto: Nova.rs/video

Prema njegovim rečima, opozicija ima šansu za pobedu u Novom Sadu, bez obzira na izborne uslove, ali da će to zavisiti od nekoliko faktora.

“Tu je pre svega izlaznost, koja će verovatno biti manja nego u decembru jer su u pitanju samo lokalni izbori. To bi trebalo da više pomogne vlasti jer su njeni glasači disciplinovaniji, tako da će opozicija morati da radi na podizanju izlaznosti. Drugo, tu su potencijalni tasovi na vagi – Nestorović, ali i manjinske stranke, koje zbog multietničnog karaktera Novog Sada uvek dobiju nekoliko mesta u gradskoj skupštini“, objašnjava Ivković za Novu.

PROČITAJTE JOŠ:

Napominje da će sada na izborima učestvovati i pokreti “Kreni-promeni” i “Bravo”, koji bi mogli da pomognu opoziciji da odnese pobedu.

Šta može da pokvari sreću opoziciji?

Iako je opozicija u zavidnijoj poziciji u odnosu na neke druge lokalne samouprave u Srbiji, ni novosadska opozicija neće imati malu prepreku pred sobom 2. juna.

Predsednik SNS Miloš Vučević, koji je rođeni Novosađanin i bivši gradonačelnik imaće velikii motiv da kao budući premijer pobedi u svom gradu, jer bi eventualni poraz mogao da predstavlja i veliki udarac za njega kao lidera partija i prvog čoveka Vlade. Nije realno očekivati da samo iz Beograda posmatra ishod izbora, bez bilo kakve savetodavne i organizacione potpore novosadskim naprednjacima.

Miloš Vučević Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Osim toga, u ovom gradu na severu Srbije dešavali su se brojni incidenti kada su napadani aktivisti i simpatizeri stranke, zbog čega se očekuje nastavak prljave kampanje u narednim danima što bi moglo da demotiviše birače.

Da to nisu jedini problemi potvrđuje i Dejan Bursać koji kaže da postoje organizacioni i motivacioni faktori koji mogu da sputaju opoziciju da ostvari uspeh.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

“Prvi veliki problem je narativ u poslednja četiri meseca, koji je bio uglanvom negativan ili gubitnički. Ovom pričom oko toga da li će bojkotovati izbore ili ne, jednostavno su zbunili glasače i demotivisali ih. Drugi veliki problem je što Novi Sad nije izdeljen na opštine, pa opozicija ne može da targetira određene opštine, koje su obično centralne. Ovde se glasa na nivou celog grada i mislim da fokusiranje na tako velikoj teritoriji može da bude problematično imajuću u vidu skromnije organizacione mogućnosti stranaka”, zaključuje Bursać.

Novi Sad do izbora će imati 5.000 novih birača?

Kako je objavio portal 021.rs u Novom Sadu je do 19. aprila upisano 340.817 birača, čime je nastavljen rast broja osoba koje će moći da glasaju na predstojećim izborima.

Za četiri meseca u birački spisak je upisano više od 1.200 osoba.

Pred decembarske izbore, u Novom Sadu je tokom oktobra i novembra iz biračkog spiska izbrisano oko 3.000 osoba, da bi nekoliko dana nakon izbora 17. decembra isto toliko ljudi bilo upisano u spisak.

BONUS VIDEO: Opozicija našla način da se izbori sa bahatošću SNS: Kragujevčki „filibaster“ u skupštini doveo naprednjake do ludila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare