Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Građani koji bojkotuju izbore ili iz drugih razloga ne izlaze na birališta, a sumnjaju da je neko glasao umesto njih, imaju zakonsko pravo da Republičkoj izbornoj komisiji upute zahtev i na taj način provere da li je neko drugi iskoristio njihov glasački listić.

Republički, pokrajinski i lokalni izbori održavaju se za četiri dana, a deo birača već tradicionalno godinama ne izlazi na birališta. Izlaznost bi na ovim izborima mogla da bude niža nego u ranijim izbornim ciklusima, jer je deo opozicije predvođen Savezom za Srbiju pozvao građane da ove izbore bojkotuju.

Ukoliko odlučite da na predstojećim izborima ostanete kod kuće, a sumnjate da je neko u vaše ime glasao, to ćete moći da proverite u nadležnoj izbornoj komisiji.

Miljkan Karličić, član RIK-a, navodi za Nova.rs da građanin koji posumnja da je neko neovlašćeno glasao u njegovo ime može da uputi zvaničan zahtev nadležnoj izbornoj komisiji – Republičkoj, Pokrajinskoj, gradskoj ili opštinskoj u zavisnosti od nivoa izbora.

„On ima pravo da u roku od 30 dana izvrši uvid u birački materijal u prisustvu ovlašćenog lica“, kaže Karličić.

On dodaje da u uvodi u birački materijal može izvršiti i u slučaju vođenje krivičnog postupka vezanog za zloupotrebu biračkog prava i to po nalogu javnog tužioca ili policije.

Foto: TANJUG/ TANJA DROBNJAK/ bk

Inače, ukoliko neko glasa u ime druge osobe počinio je krivično delo. U članu 157 Krivičnog zakonika navodi se da „ko na izborima glasa umesto drugog lica pod njegovim imenom ili na istom glasanju glasa više od jedanput ili koristi više od jednog glasačkog listića, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine“.

Takođe, član biračkog odbora koji omogući drugome da to učini po zakonu može da bude sankcionisan novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare