Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana je rekao da će razmisliti o tome da li će da ide u Brisel na nastavak dijaloga s Prištinom. Onda je rekao da neće ići sve dok ne budu oslobođeni nedavno uhapšeni Srbi na severu KiM. Na kraju je saopštio da će se u Briselu, ipak, pojaviti ali da neće da razgovara s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. A to je nešto što je već ušlo u manir predsednika. Prvo kaže da neće da ide na sastanke sa međunarodnim predstavnicima, a onda ipak hoće…

Kriza na severu KiM ne prestaje. Svakodnevno stižu vesti o hapšenju i maltretiranju Srba. Predsednik Srbije je pre nekoliko dana u još jednom obraćanju javnosti rekao da će razmisliti da li će ići na nastavak dijaloga s Prištinom u Briselu, a i ako bude išao to će biti neka vrsta naše taktike.

Dan, dva kasnije Vučić kaže da ne ide u Brisel sve dok ne budu oslobođeni svi nedavno pohapšeni Srbi.

Juče predsednik saopštava:

“Otići ću u Brisel da razgovaram za Boreljom sat, dva, 10, sa Kurtijem nemam šta“.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Pored kontradiktornih poruka, Vučić je imao i nekoliko uvreda na račun međunarodne zajednice, pa je predstavnicima EULEKS poručio da su lažovi.

Pročitajte još...

Predsednik je prvo obavestio javnost da se Kancelarija za KiM „dočepala“ dokumenta EULEKS-a, a onda nastavio:

„Znate šta tu piše? Pa ništa. Ispisali su nam šta piše u četiri člana tzv. prištinskih zakona i pojma nemaju. Ispoštovali birokratsku formu. Baš ih briga za Srbe. I onda nam kažu nemojte da se mešate, EULEKS prati. Šta pratite lažovi jedni. Jedino što hoćete da pratite je kako Srbi da budu proterani“.

Zatim je dodao:

„Ovom olovkom bih gađao svakoga ko je doveo taj EULEKS i ko je tražio da oni dođu. A zna se koji su to stručnjaci radili“.

Jeftina demagogija

Povodom ovakvih poruka predsednika Srbije spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za novine “Nova” kaže da je reč o “jeftinoj demagogiji”.

Foto:Zoran Mrdja/FoNet

“Čini mi se da je taj Vučićev raskorak u dva paralelna pravca saobraćaja sve veći. Mislim na njegov način obraćanja domaćoj javnosti i direktnu komunikaciju sa zapadnjacima. Poznato je da on stalno sebe veliča, ponavlja da je hrabar, da se nikog ne plaši, ali je tu svoju retoriku u poslednje vreme obogatio jednim nediplomatskim i neprimerenim rečnikom upućenom stranim zvaničnicima. Tako predstavnicima EULEKS poručuje da su lažovi, a samo dan ili dva ranije kaže da je NATO, a samim tim i EULEKS, jedini garant bezbednosti Srba na KiM. On očekuje valjda da EULEKS angažuje NATO vojnike da se bore protiv kosovske policije i jedinica ROSU, zbog hapšenja Srba”, kaže Jakšić.

Što se tiče odlaska ili neodlaska u Brisel, Jakđić kaže da je tačno da u ovom trenutku Vučić nema o čemu da priča s Kurtijem, ali da to važi i za visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

“Zapravo Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar bi trebal da popričaju međusobno i zauzmu mnogo črvšći stav i prema Beogradu i prema Prištini, kako bi se iz ove krize izašlo. To Vučićevo “ne” je jeftina demagogija za domaću javnost. A onda naravno shvati da bi time naneo štetu Srbiji, jer je dužan da ode na pregovore. I onda ode. Naravno da tim rečnikom ne komunicira ni sa Boreljom, ni sa Lajčakom, ni sa Eskobarom. Štaviše. On obično prihvati sve na tim razgovorima s njima. Upravo se sa njima saglasio da prihvati i sporazum iz Brisela i Aneks iz Ohrida”, zaključuje Jakšić.

A to se nekoliko puta ispostavilo tačnim.

“Ako niste za stolom, onda ste na meniju”

Ilustracije radi, Vučić je u decembru prošle godine rekao da neće ići u Tiranu, na Samit lidera EU i Zapadnog Balkana.

U telefonskom uključenju u Dnevnik TV Pink Vučić je komentarisao odluku kosovskih vlasti da na mesto ministra za zajednice i povratak postave lidera Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, umesto Gorana Rakića koji je na ovoj poziciji bio do izlaska Srpske liste iz prištinskih institucija.

“Oni su zamislili da to tako može da prođe, izabrali su najgori srpski ološ, najgori, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković, ne postoji gore. Jednostavno ne postoji gore. I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, po prvi put, a vi dođite lepo, uzite dnevnice, naputujte se avionima pričajte gluposti, lupetajte štagod hoćete, kako vam se hoće. Svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva”, poručio je odsečno Vučić.

Pet dana kasnije Vučić je, ipak, bio u Tirani.

Foto:REUTERS/Florion Goga

“Bolje je biti za stolom, jer ako niste za stolom, onda ste na meniju“, poručio je tad.

Slične poruke imao je i u februaru 2023. godine.

Tad je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština ispred svega i da dok se to ne desi može da ide u Brisel samo turistički. Tom prilikom je naveo i da još nije doneo odluku da li će otići na predstojeću bezbednosnu konferenciju u Minhenu.

Samo sedam dana kasnije pojavio se u Minhenu, a nakon 17 dana prihvata Evropski sporazum s Prištinom. Usred Brisela.

BONUS VIDEO: Kako su vanredna obraćanja predsednika postala redovna 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare