Foto:Nova.rs; beoinfo promo

Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja je Ustavom zagarantovano pravo svakog građanina Srbije. Time su se rukovodili stručnjaci koji su kritikovali projekat gondole na Kalemegdanu kao i oni koji su se pobunili protiv promene kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha. Ispostavilo se da u praksi praktikovanje Ustavom zagarantovanog prava za vlast nije prihvatljiva kategorija. Tako je odluka da ne ćute jedne koštala posla a druge smene iz Upravnog odbora.

Poslednji u nizu primera kako to izgleda kada se iznese stručno mišljene koje nije na liniji planova vlasti je,  kako je Nova.rs otkrila, smena predsednika UO Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vladimira Lojanice i jednog člana UO Vladimira Džamića.

Ništa sporno ili sumnjivo ne bi bilo u odluci da se smeni predsednik UO RZZSK da nije reč o telu koje je Ministarstvu kulture uputilo izveštaj u kome je navedeno da je Zavod, koji je dao saglasnost za gradnju gondole, zapravo tu odluku doneo bez mišljenja Stručnog saveta, uz potpis samo jednog konzervatora, uz nepoštovanje obavezujućih planskih dokumenata. Pobunio se i Stručni savet Zavoda kao i grupa konzervatora iz iste institucije.

Sve to se dešavalo 2019. godine, a zatim je priča o gondoli na Kalemegdanu utihnula, sve do početka januara ove godine.

Zna čoveka, smeniće ih

O gondoli je javno govorila savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević. Tada je javnost obavestila da se predsednik raduje gondoli na Kalemegdanu te da ga u tome da završi taj projekat neće sprečiti niko jer “zna čoveka”.

Reklo bi se da se za to u međuvremenu našlo rešenje. Smena onih koji kritikuju i smetaju.

Sada već bivši predsednik UO RZZSK Vladiir Lojanica, slučajno ili ne, smenjen je baš na sednici Vlade kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

On i njegov kolega Vladimir Džamić o razrešenju nisu obavešteni. O tome su saznali od novinara Nova.rs.

Pobunio se i dobio otkaz

Pored korone koja nam je okupirala svakodnevicu, jedan od velikih problema sa kojima su se građani suočili je ogromno zagađenje vazduha.

Umesto rešenja problema ili  predloga, Agencija za zaštitu životne sredine je pokušala da promenom kriterijuma za ocenjivanje kvaliteta vazduha paktično prikrije pravu meru zagađenja, odnosno da je umanji.

Ti kriterijumi su u kratkom periodu menjani više puta a da o tome nisu konsultovani oni koji su najpozvaniji – sektor za kontrolu kvaliteta vazduha.

Epilog odluke načelnika tog sektora Milenka Jovanovića da se pobuni protiv izmene kriterijuma, bio je otkaz posle 17 godina rada u Agenciji.

On je za Nova.rs rekao da je nakon njegovih kritika i mejlova koje je slao usledio „iskonstruisan disciplinski postuak“

Optužili su ga da je odgovoran što je automatski monitoring kvaliteta vazuha zapušten, a objektivno je, kako je rekao,  na visokom , funkcionalnom nivou.

“Ja sam ponosan što je monitoring toliko loš da je najbolji u poslednjih osam godina”, kaže on.

Otpuštanje stručnjaka u Agenciji nije završeno sa Milenkom Jovanovićem.

Na spisku se našao i Dejan Lekić iz Odeljenja za izveštavanje i informacioni sistem životne sredine koje pripada Agenciji za zaštitu životne sredine. On je bio načelnik punih 17 godina, odnosno od kada je Agencija i osnovana.

Za N1 je tada izjavio da sumnja da je otpušten jer je podržao kolegu Milenka Jovanovića.

Ono što povezuje sve ove ljude je da su sutručnjaci u svom poslu i da su svoje zaključke donosili i iznosili na osnovu znanja. Ispostaviće se, da je baš to problem jer nije u skladu sa planovima vlasti i onim što žele da sakriju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram