Ovaj saziv Vlade Srbije doneo je još jedan veliki kambek. U Nemanjinu 11 vraća se Aleksandar Vulin. Uprkos pričama da je ruski čovek. Uprkos američkim sankcijama zbog navodne umešanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupciju i širenje ruskog uticaja na Balkanu. Vulin ovog puta nije dobio resor, već mesto potpredsednika, a prema nezvaničnim saznanjima Nove imaće zaduženja u vezi namenske industrije.

Svega šest meseci Aleksanadr Vulin, bivši ministar, direktor BIA i dobar drug predsednika Aleksandar Vulina bio je bez funkcije.

Na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije podneo je ostavku 3. novembra 2023. godine.

U saopštenju koje je izdao tim povodom zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog „prilike da brani Srbe i Srbiju“ i zamolio ga da ostane “predsednik svih Srba“.

Foto: TANJUG/ NEBOJSA RAUS/ nr

“Predsednik Aleksandar Vučić i Srbija susreću se sa pretnjama i ucenama koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. Od nas se traži da priznamo Кosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ukoliko bi pristali da to i učinimo sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu“, naveo je tada Vulin, a zatim optužio SAD i EU da „traže njegovu glavu“ kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji.

„Da prestanem da brinem o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestanem da verujem u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja Srpskog sveta, odbijam da odustanem od politike vojne neutralnosti i bratstva sa Rusijom i Кinom. Ovo je mala pobeda SAD i EU, ali i moja velika pobeda jer sam dokazao da su Srbija i srpski narod vredni svake žrtve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom je rekao da za njega nike jednostavno da komentariše Vulinovu ostavku, jer mu je on drug i neko s kim je proveo mnogo vremena.

Vučić je rekao i da su pritisci oko imenovanja Vulina bili „nedvosmisleni“.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Ali mi ti nismo menjali, ali on odlično zna kako se to kreće i kakve su posledice bile i kakve bi mogle da budu. Ja ne mogu da komentarišem sve stvari, ne samo zato što sam predsednik Republike, nego i što sam obavezan da čuvam tajne“, rekao je Vučić.

Odmah se oglasila ambasada SAD da nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti“.

Kristofer Hil Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

“Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu“.

Inače, Sjedinjene Države su ranije uvele sankcije Vulinu zbog navodne umešanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupciju i širenja ruskog uticaja na Balkanu.

Vulinovi mandati na mestu ministar policije i direktora BIA upamćeni su po mnoštvu skandala.

Prisluškivanje ruskih opozicionara i zaštita Milana Radoičića

“Verovatno njegov najveći neuspeh kao direktora BIA, i ujedno i pravi razlog za njegovu ostavku, je upravo nerazotkrivanje planova Radoičićeve grupe koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj 24. septembra, o kojem Vulin i dalje upadljivo ćuti“, navodi se u saopštenju Foruma za bezbednost i demokratiju.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Kad je reč o njegovom ministrovanju resorom policije, najveći skandal izazvalo je prisluškivanje ruskih opozicionara koji su se u to vreme sastali u Beogradu. Afera je završena njihovim hapšenjem.

Jedan od njih, Vladimir Kara-Murza, je svojevremeno u intervjuu za dnevni list “Nova” govorio o tome. On je do detalja opisao kako su ga pratili pripadnici srpske policije.

Vladimir Kara Murza Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Nikolaj Patrušev (sekretar Saveta bezbednosti RF) nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

Slučajno ili ne, nakon što je podneo ostavku u BIA, Vulin je dobio orden Federalne bezbednosne službe Rusije (FSB) koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Tim povodom je rekao da mu je orden dodeljen zbog zasluga u saradnji ruskih i srpskih službi i upitao šta je loše u tome da službe sarađuju.

„Osim toga piše da je i za borbu za očuvanje interesa Srbije i Rusije, a interesi Rusije povodom Srbije su da se ne prizna Kosovo, vojna neutralnost, očuvanje Republike Srpske u dejtonskom obliku, da Srbi odlučuju ko će da vlada u Srbiji. Dakle, sve su to interesi Srbije“, rekao je Vulin.

Zatim ga je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik imenovao za člana Senata Srpske.

Sad se kao pobornik teorije “srpskog sveta” vraća u Vladu.

Razvojni put Aleksandar Vulina

Za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin imenovan je 2012. godine. Aprila 2013, nakon što je Srbija u Briselu parafirala sporazum sa Prištinom, najavio je ostavku na tu funkciju, ali se kasnije predomislio. Nakon rekonstrukcije Vlade postao je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, piše Istinomer.

Nakon izbora održanih u aprilu 2016. ostao je na funkciji ministara za rad, da bi u junu 2017. godine, kada je umesto Aleksandra Vučića na čelo Vlade došla Ana Brnabić, postao ministar odbrane.

Vulin sa oficirima u julu 2017. godine Foto: Ministarstvo odbrane

Pošto nije služio redovan vojni rok u vreme kada je to bila zakonska obaveza, ističući da je te obaveze bio oslobođen zbog problema sa vidom, u martu 2019. prijavio se na petnaestodnevnu vojnu obuku.

“Svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja“, poručio je Vulin pre odlaska u kasarnu 5. marta.

KRIK je u septembru 2017. otkrio da Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu. Naknadno je objasnio da mu je novac dala suprugina tetka i da je novac malo po malo, u gotovini, unosio u zemlju.

U oktobru 2020, u drugoj Vladi Ane Brnabić, postao je ministar unutrašnjih poslova.

Nakon izbora odražnih u aprilu 2022. izjavio je da ako bi stranci uspeli da ostvare „presudan uticaj“ na formiranje nove Vlade Srbije, on ne treba da bude u njoj, jer odluke koje bi takva vlada donosila ne bi bile njegove odluke i njegov put.

U Vladi Srbije koja je formirana u oktobru 2022. nije dobio funkciju.

Početkom decembra 2022. imenovan je za direktora Bezbednosno informativne agencije.

U julu 2023. našao se na listi onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu stavljaju umešanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima“ i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“.

BONUS VIDEO: Vučević pročitao imena novih ministara

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare