Foto: Printskrin N1

Ukoliko na predstojećim izborima bude izabran za poslanika, novi član Srpske radikalne stranke Milutin Jeličić Jutka moći će da se pozove na poslanički imunitet u sudskom postupku koji se protiv njega vodi za nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje. U tom slučaju, tvrde stručnjaci, suđenje Jeličiću moglo bi da bude prekinuto.

Bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki od februara prošle godine sudi se pred Osnovnim sudom u Kruševcu za nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje zloupotrebom službenog položaja. Protiv njega je čak sedam žena podnelo krivične prijave za isto delo, ali je zbog zastarelosti optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Jeličić je bio dugogodišnji član Srpske napredne stranke, da bi se nedavno, nakon podrške lidera radikala Vojislava Šešelja na suđenju u Kruševcu, učlanio u SRS. Pre nekoliko dana Šešelj je najavio da će Jeličić verovatno biti kandidat te partije na predstojećim parlamentarnim izborima, što bi značilo i mogućnost da u sledećem sazivu bude poslanik u Skupštini Srbije.

U slučaju da sedne u poslaničke klupe, Jeličića bi od sudskog i svakog drugog krivičnog postupka mogao da brani poslanički imunitet.

Slobodan Orlović, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, navodi da se svako smatra nevinim za krivično delo, dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom presudom. On za portal Nova.rs kaže da to znači da u ovom momentu Jeličić može biti na bilo kojoj budućoj izbornoj listi ili obavljati neki drugi posao.

Ako bi bio izabran za narodnog poslanika, ovaj postupak u kome se može izreći kazna zatvora po Krivičnom zakoniku ne bi se mogao više voditi u slučaju da se narodni poslanik pozove na imunitet“, kaže Orlović.

On ističe da bi se i pored toga postupak mogao nastaviti ako Narodna skupština to odobri, odnosno ukine imunitet narodnom poslaniku.

Ako Skupština ne preinači poslanikovo pozivanje na imunitet, suđenje bi bilo prekinuto (ne teku rokovi relativne zastarelosti) i nastavilo bi se po isteku poslaničkog mandata (ukoliko ne nastupi apsolutna zastarelost)“, dodaje Orlović.

Da narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora predviđa Ustav i Zakon o Narodnoj skupštini. Isti zakon, međutim, omogućava ukidanje imuniteta većinom glasova svih poslanika.

Zašto Šešelj hoće Jeličića na izbornoj listi SRS?

Osim što mu se sudi za nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje, protiv Milutina Jeličića je, kako je objavio Insajder, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine Brus prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Takođe, Jeličić je u oktobru prošle godine osuđen uslovno na osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine zbog prikrivanja imovine.

Postavlja se pitanje zašto bi bilo kojoj stranci u izbornoj godini potreban političar i kandidat za poslanika sa takvom biografijom?

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi za portal Nova.rs da je u politici važan rejting i mogučnost da neko nešto uradi, te da je dovodeči Jeličića u SRS Šešelj procenio da on i dalje ima uticaj u lokalnoj zajednici.

Kao što su jedni protiv Jeličića, drugi su za njega. On i dalje ima podršku u zajednici iz koje dolazi“, kaže Anđelković.

Na pitanje da li će Jeličićev politička istorija imati negativan uticaj na biračko telo radikala, on navodi da je u zemljama našeg regiona bilo slučajeva da političari „sa minusom“ budu angažovani na određene pozicije i da su postizali rezultate.

Birači u našem regionu nisu baš toliko strogi“, zaključuje Anđelković.