Dodela stanova za snage bezbednosti vojsku i policiju
Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Američko ministarstvo finansija nedavno je uvelo sankcije šefu Bezbednosno informativne agencije Aleksandru Vulinu, zbog njegove umešanosti u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije sa drogom i zloupotrebu javne funkcije". U sankcijama je takođe istaknuto da je Vulin "koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i dajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu".

Kako piše Just security, taj potez su pozdravili regionalni posmatrači, među kojima je Vulin dugo bio ismevan zbog svojih ultranacionalističkih stavova. Najviše mu se zamera promocija ideje takozvanog „srpskog sveta“, koja znači ujedinjenje svih većinski područja na Zapadnom Balkanu u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, nešto što je u vreme Miloševića bilo poznato kao „Velika Srbija“, dodaje se.

Međutim, manje od dve nedelje nakon sankcija Vulinu, Sjedinjene Države su preduzele akciju koja se može činiti kontradiktornom: Isporučile su 66 lakih oklopnih vozila Hamvi Vojsci Srbije, dok su još 52 planirana pre kraja godine. Kontrast između ta dva događaja je upečatljiv. Celokupna regionalna politika Bajdenove administracije, sa Srbijom u centru pažnje, bila je, kao što Just security ranije pisao, „haos“.

Da bi se shvatio ovaj najnoviji zaokret, važno je razumeti ko je Vulin i koliko je povezan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kao i Vučić, Vulin je bio deo „sledeće generacije“ mladih srpskih nacionalista, koje je Milošević regrutovao u svoj režim, uoči svrgavanja u oktobru 2000. godine, posle decenije ratova, dodaje se. Vučić je bio ministar informisanja u poslednjem Miloševićevom kabinetu i proveo je 1990-te kao vodeći član krajnje desničarske Srpske radikalne stranke. Sa druge strane, Vulin je veći deo tog perioda proveo kao lider omladinskog krila Jugoslovenske levice, Miloševićeve supruge Mirjane Marković.

Posle Miloševićevog pada i dolaska umerenog, demokratskog režima, i Vučić i Vulin su nastavili da se zalažu za splet nacionalističkih ciljeva, uključujući veličanje osuđenih ratnih zločinaca poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, piše Just security.

Nova-stara garda

U Srbiji se 2012. godine na vlast vratila „nacionalistička desnica“, a Vučić i Vulin su na čelu nove-stare garde. Vučić je ubrzo postao arhitekta njihovog povratka, dok je, po njegovom nalogu, Vulin preuzeo niz uticajnih funkcija. Do kraja decenije, Vučić je od premijera postao predsednik, a Vulin je postavljen za ministra odbrane, zatim ministra unutrašnjih poslova i na kraju za direktora Bezbednosno-obaveštajne agencije (BIA), dodaje se.

Skromni demokratski dobici koje je Srbija ostvarila u deceniji nakon Miloševićevog pada brzo su nestali u Vučićevom mandatu. Vučić je vešto iskoristio uzastopne vanredne izbore, koji su iscrpljivali energiju i resurse kritičara režima, da desetkuje opoziciju u zemlji. U Srbiji se od 2012. do 2022. pet puta glasalo na parlamentarnim i tri puta na predsedničkim izborima. Svima njima su dominirali Vučić i njegova Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima, uključujući i Vulinov Pokret socijalista, dodaje se u analizi Just security.

I slobode medija su se brzo pogoršale. Njegovo iskustvo kao Miloševićevog ministra informisanja navelo je Vučića da brzo preuzme kontrolu nad srpskim državnim telekomunikacionim konglomeratom, Telekomom Srbija, i iskoristi njegovu mašineriju da stvori medijski balon pod kontrolom režima, koji je brzo počeo da dominira medijskim pejzažom zemlje, istovremeno agresivno prodirući u regionalna medijska tržišta, piše Just security.

U decembru 2022, Vučić je čak proširio svoj domet na evropsko medijsko tržište, sa svojim bliskim saveznikom Igorom Žeželjom, koji je kupio srpsku franšizu Euractiva, onlajn izdanja fokusiranog na EU. Ovo se koristi za podršku u cilju promovisanja pristupanja Srbije EU, dok Žeželjevi mediji, piše Just security, istovremeno objavljuju dezinformacije i govor mržnje koji je osmišljen da rasplamsa tenzije sa Kosovom.

Srpsko medijsko podneblje je takođe omogućilo prodor ruskog uticaja u regionu. Ruski dezinformacioni narativi uobičajeni su u mejnstrim medijima u Srbiji i njihovim regionalnim filijalama. Russia Today je čak krajem prošle godine otvorila i izdanje na srpskom jeziku, koje emituje Telekom Srbija.

Dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta suseda

Srbija se, kako piše Just security, vratila na spoljnopolitičke stavove iz Miloševićevog doba, često i eksplicitno dovodeći u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet suseda, negirajući zločine protiv čovečnosti koje je počinio prethodni režim i duboko se povezujući Rusijom i Kinom. Vulin je često učestvovao u tome – posetio je Moskvu u avgustu 2022. tokom koje je kritikovao EU zbog „antiruske histerije“, ali iako ga američki zvaničnici vide kao ruskog čoveka, ništa on ne radi bez Vučićevog eksplicitnog uputstva, uključujući i svoje veze sa Kremljom, dodaje se.

Ipak, Bajdenova administracija se ponaša tako da ne ostavlja nikakvu sumnju da veruje, posebno od ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022, da je Beograd centralni deo stabilnog i bezbednog Zapadnog Balkana. To znači da umesto da se sukobe sa glavnim ruskim saveznikom u regionu, SAD pokušavaju da umire Vučićev režim.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar