Bratislav Jugovic
Bratislav Jugović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Nakon održavanja sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, izvor blizak portalu Nova.rs preneo je informacije da su pojedini članovi SNS-a bili „ribani“ od strane predsednika partije Aleksandra Vučića. Pre svih, u pitanju su poslanici Vladimir Đukanović i Bratislav Jugović, koji su se na udaru šefa partije našli, kako je rečeno, zbog širenja „disonantnih tonova“ u javnosti.

Bratislav Jugović je i ranije bio poznat kao osoba koja je spremna da govori i za medije koji nisu prorežimski, često nastupajući dijametralno suprotno od zvaničnog stava stranke. Podsećanja radi, Jugović je bio među retkim poslanicima iz redova vladajuće koalicije koji se usprotivio spornom Zakonu o vodama, koji je odlukom Vučića kasnije i povučen iz skupštinske procedure. Istovremeno, suprotno stavu većeg dela stranke, Jugović je javno podržao proteste meštana Gornjih Nedeljica, kritikujući projakat „Jadar“ i nemere kompanije Rio Tinto da iskopava litijum u Srbiji.

S druge strane, Vladimir Đukanović, našao se na meti kritika Aleksandra Vučića zbog toga što je, kako saznajemo, suprotno njegovom stavu i odluci Predsedništva SNS, zagovarao i pozivao građane da zaokruže NE na nedavno okočanom referendumu koji se odnosio na ustavne promene u oblasti pravosuđa.

Tragom ove informacije, obratili smo se Jugoviću, koji je, uprkos potvrdama koje je dobio naš portal iz više različitih izvora, demantovao da je kritikovan od strane Aleksandra Vučića.

„Ja ne znam za tu informaciju ali znam da će Aleksandar Vučić pobediti u Gornjim Nedeljicama i da sam ja tome dao svoj skromni doprinos. Nikad nisam dobio apsolutno nikakve kritike od strane predsednika.“

Jugović se osvrnuo i na odnos sa stranačkim kolegama.

„Partijskim kolegama nikada nisam dao da sa mnom na takav način razgovaraju. Nisam zbog njih tu. Tu sam zbog Aleksandra Vučića i ostaću u Srpskoj naprednoj stranci sve dok je Aleksandar Vučić predsednik stranke. Zbog njega sam se vratio u politiku, zbog njega sam u ovoj borbi i ostajem ovde sve dok je on na čelu stranke“.

Ipak, odnos sa premijerkom Anom Brnabić komentariše nešto drugačije, mada je ranije izjavio da „ne veruje Ani Brnabić ali veruje članstvu i pristalicama SNS-a“.

„Ja moram da uvažavam funkciju Ane Brnabić. Pratim njen rad i kao narodni poslanik, sklon sam da je kritikujem. Moram da kažem da je ona mene pozvala u jednom trenutku, razgovarali smo telefonom, imali smo jedan razgovor i u tom razgovoru smo bili potpuno ravnopravni. Vaspitanje mi nalaže da ne govorim o čemu smo razgovarali“, rekao je Jugović.

Komentarišući odluku predsednika Vučića da nakon izbora napusti kormilo stranke, Jugović kaže da nije jedini koji će tada napustiti stranku.

„Ja verujem da će to tako biti, žao mi je što će to tako da bude ali on je nepokolebljiv u toj odluci. U SNS-u sam jedino i samo zbog Aleksandra Vučića. Kad on ne bude na poziciji predsednika stranke stranke, ni ja više neću biti u stranci aktivan. Juče sam pročitao da je i Darko Glišić, predsednik izvršnog odbora stranke, isto rekao.“

Kako kaže, SNS bez Vučića nema nikakvu budućnost.

„SNS će se svesti na nivo statističke greške kad Aleksandar Vučić ne bude na poziciji predsednika stranke. Možda i preterujem ali svakako neće biti stožerna, najjača stranka na političkoj sceni ako Aleksandar Vučić prepusti čelnu poziciju nekom drugom. U SNS-u ne postoji niko ko može da ga zameni.“

Na kraju, Jugović dodaje da je u SNS-u imao uspeha i da je sve ono za šta se zalagao unutar stranke – urodilo plodom.

„Ja sam se zalagao protiv Rio Tinta, Vlada je donela uredbu koja je oterala Rio Tinto. Zalagao sam se protiv zakona o vodama, da ministar Stefanović ostane na najvišim funkcijama, da ne ide autentično tumačenje kada su banke u pitanju. Za sve ono za šta sam se zalagao – uspelo je. Radio sam po savesti a to Vučić najviše ceni“, završava Jugović.


BONUS VIDEO: Bratislav Jugović i Ljiljana Blagojević o Rio Tintu, rezolucijama i predizbornoj retorici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar