Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) izražava zabrinutost da se sporazumom o poslovnoj saradnji između Telekoma i Telenora krše zakoni o zaštiti konkurencije i javnoj svojini.

Kako je saopštio CLS, nejasan je poslovni interes Telekoma da drugom telekomunikacionom operateru stavi na raspolaganje svoju optičku infrastrukturu i tako svesno uđe „u proces koji će najverovatnije dovesti do smanjivanja vrednosti ove kompanije u većinskom vlasništvu države i njenog udela na tržištu“.

„Takođe, po do sada dostupnim informacijama, Telekom će Telenoru po povlašćenim uslovima ustupiti samo deo svoje infrastrukture, i to one koja direktno ugrožava ostale učesnike na tržištu, što će neminovno dovesti do sudskih postupaka i plaćanja ogromnih penala. Sve ovo ukazuje da motivi iza ovakve saradnje nisu komercijalni, već politički, to jest da se Telekom nezakonito koristi u obračunu sa trećim operaterom koji proizvodi sadržaje koji su profesionalni i van kontrole izvršne vlasti“, piše u saopštenju.

Kako dodaje CLS, u ovom slučaju nismo sigurni da li zbog ove transakcije više treba da brinemo za „urušavanje” trećeg, nezavisnog operatera, ili urušavanja vrednosti Telekoma, čiji je država većinski vlasnik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar