Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Osnivač Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović poručio je danas zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću da ne sprečava vraćanje Zemunske sinagoge Jevrejskoj opštini Zemun, kao što je to do sada radio, jer se time čini nepravda prema najmanjoj i najugroženijoj verskoj zajednici Beograda.

„Pozivam Gorana Vesića da ne sprečava vraćanje Zemunske sinagoge Jevrejskoj opštini Zemun, u postupku restitucije, budući da je takvu odluku već donela nadležna agencija i potvrdio Vrhovni kasacioni sud. Naime, gradski pravobranilac je uputio zahtev Vrhovnom kasacionom sudu da se preispita ova odluka, što je nepošten i nerazuman čin prema verskoj zajednici koja je pretrpela ogromnu golgotu u modernoj istoriji“, naveo je Jovanović.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, pomenuti objekat je odlukom Agencije za restituciju dodeljen Jevrejskoj opštini Zemun, umesto zgrade bivše jevrejske škole, tik do sinagoge, za koju je veštačenjem utvrđeno da nije podesna za restituciju.

„Zdanje hrama u kom je nekada služio čuveni rabin Alkalaj treba predati Jevrejskoj opštini Zemun, što su već potvrdili državni i sudski organi naše zemlje. Jedino gradska uprava na čelu sa Goranom Vesićem opstruira ovaj postupak, čime se čini nepravda prema najmanjoj i najugroženijoj verskoj zajednici Beograda, koja ima značajnu ulogu u istoriji Zemuna i čitavog Beograda“, ističe Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar