PREDSEDNIK I POTPREDSEDNICI. Kako su ministri istovremeno i poslanici, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Stefan Jović Foto: Nova S

Portparol Narodne stranke i narodni poslanik Stefan Jovanović izjavio je da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika prištinske vlade Aljbina Kurtija "nastavak privatne diplomatije" predsednika Republike, jer na pregovore najavljene za 18. avgust u Briselu odlazi bez obavezujućeg pregovaračkog okvira.

„Pitanje zaštite teritorijalne celovitosti, suvereniteta i zaštite srpskog naroda na Kosovu i Metohiji zahteva mnogo ozbiljniji pristup i to je pitanje oko kojeg moramo postići nacionalni konsenzus“, rekao je Jovanović listu Danas, prenela je Narodna stranka.

On je istakao da, kad god je srpska delegacija „proglasila neku pobedu u Briselu, srpski narod na Kosovu i Metohiji je nešto gubio“.

Jovanović je podsetio da je poslanički klub Narodne stranke zatražio od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića hitno sazivanje posebne sednice na koju bi bio pozvan i Vučić, koji bi poslanicima podneo izveštaj o Kosovu i Metohiji, ali i da skupština donese relevantne akte kako bi se uspostavio pregovarački okvir Srbije.

„Umesto Orlića oglasio se Vučić, koji je najavio, može se reći i sazvao sednicu parlamenta za septembar, to znači da će u Brisel 18. avgusta na pregovore ići bez obavezujućeg pregovaračkog okvira, a to dalje znači da se nastavlja praksa privatne diplomatije predsednika Republike“, kazao je Jovanović.

Kako je naveo, Narodna stranka ne želi da produbljuje nesuglasice u opoziciji niti da odgovara na provokacije, te da imaju sasvim jasan cilj – promenu vlasti i sistema, predstavljanje građana u Narodnoj skupštini i predlaganje konkretnih rešenja od kojih će građani imati koristi.

„U parlamentu, Narodna stranka ima korektne odnose sa Demokratskom strankom, Ne davimo Beograd i Zajedno“, rekao je Jovanović.

Upitan kakva je poruka poslata građanima koji su glasali za koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije, a sada vide sukobe Narodne stranke i Stranke slobode i pravde, Jovanović je odgovorio da je ta koalicija u kampanji pred građane izašla sa sloganom „Promene iz korena“, što je podrazumevalo promenu vlasti i sistema.

„Naši bivši koalicioni partneri iz SSP su, međutim, dva dana posle izbora iz korena promenili odnos prema vlasti, počeli da govore o spuštanju tenzija, seli na Vučićevo kanabe i najavili da će podržati predloge vlasti“, podsetio je Jovanović i dodao da su na taj način izigrali poverenje građana i poverenje koalicije, preko čega nisu mogli da pređu.

BONUS VIDEO: Vučić – Hoće da napadnu sever, pripremaju likvidacije naših ljudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare