Albin Kurti, Aleksandar Vučić kombo
Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL, Vesna Lalić/Nova.rs

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je danas da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

„Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, poručuje se u saopštenju.

Iz EEAS ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer pirvremenih pristinskih institucija Aljbin Kurti razgovarati o ovim „izazovnim temama“ na sledećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.

Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima.

Dodaje se i neophodnost „poštovanja i potpunog sprovođenja“ prethodnih sporazuma i ukazuje da „nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona“.

U EEAS zaključuju da EU po pitanju situacije na KiM ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.

BONUS VIDEO: Vučić – Hoće da napadnu sever, pripremaju likvidacije naših ljudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar