Foto: Vesna Lalić

Atomizacija srpske opozicije nastavlja se nesmanjenim tempom, hvala na pitanju. Poslednja afera olajavanja unutar Narodne stranke - u kojoj je bivši funkcioner Nikola Jovanović izneo šovinističke primedbe na lik i delo Vuka Jeremića - unela je malo živosti u letnju šemu opozicije i verovatno razgalila predsednika Aleksandra Vučića.

Šta se, ukratko, desilo, koji je kontekst afere, kako su njeni akteri reagovali (ili odbili da reaguju) i ko je od svega profitirao?

PROČITAJTE JOŠ...

Tajmlajn afere

Sve je, zapravo, počelo još početkom jula, kada je Nikola Jovanović podneo ostavku na funkciju u Narodnoj stranci. Razlog? Jovanović se nije složio sa težnjom predsednika Narodne Vuka Jeremića da ta stranka izađe iz zajedničkog kluba SzS u gradskoj skupštini prestonice.

Ostavka nije proizvela neke naročite reakcije, ali vesti da je nekoliko odbora stranke (rakovički i gročanski, pre svega) napustilo Narodnu dolile su ulje na vatru i potvrdili da Narodna prolazi kroz izvesno „redefinisanje“. Akteri su ćutali, zvanično.

Nezvanično, Jovanović je uveliko najavljivao svoj prelazak u redove SSP Dragana Đilasa, i visoku funkciju u toj stranci. Pominjalo se, čak, i da bi mogao biti jedan od prvih na listi na predstojećim beogradskim izborima. Vuk Jeremić je uglavnom zauzeo defanzivnu ulogu. Dinamika se promenila nakon objavljivanja snimka.

Odjeci i reagovanja

Šta je rečeno u tajnom snimku Jovanovića nije više toliko ni bitno, dosta je konstatovati da su uvrede upućene Mariniki Tepić i Jeremiću bile degutantne i primerenije, recimo, Vojislavu Šešelju, nego jednom od lidera opozicije. Međutim, javnih reakcija samih aktera afere i nije bilo.

Tepić je kratko rekla da, ako se ona pita, Jovanović neće biti član SSP. Dragan Đilas ni danas nije odgovarao na naše pozive za pitanja u vezi sa aferom.

Jeremić je, zato, spremno priču dočekao na volej.

Pavićević: Snimci pušteni ciljano

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević za Nova rs kaže da je jasno da su snimci u javnost puštani ciljano i da je to postao sastavni deo naše politike. “ Personalne diskvalifikacije postale su glavno oruđe u rukama političara. To je jedna gadna situacija na više nivoa, kao politička praksa i kao način funkcionisanja političkih partija. Sve ovo teško da ide u pravcu rušenja Vučića, već je u funkciji zauzimanja pozicija opozicionih stranaka“, navodi Pavićević i dodaje da su i vlast i deo opozicije koji nije sklon Draganu Đilasu dali preveliki značaj celom događaju. „Zamislite samo kad bi se svi razgovori naih političara snimali, šta bi tu sve isplivalo“, zaključuje Đukanović.  J. Jelovac

Kome ide u korist

I otuda i sumnje da je upravo Jeremić od ranije znao za postojanje degutantnih optužbi, ako već sam nije uticao na to da budu objavljene. Imao je i spreman odgovor Đilasu:

Foto: NOVA S

„Ne želim da verujem da je Dragan Đilas lično imao bilo šta sa pokušajima Nikole Jovanovića da oslabi Narodnu stranku u prethodnom periodu. To je neprihvatljiv odnos prema saborcima. Pre dve nedelje, zajednički poznanik je pokušao da organizuje moje viđanje sa jednim poverenikom SSP iz unutrašnjosti, koji je iskazao spremnost da razgovara o prelasku u Narodnu stranku zajedno sa svojim ljudima. Odbio sam taj sastanak“, rekao je Jeremić za „Blic“.

Je li to bila samo veština ili dobra priprema i kontranapad na lider SSP? I to je, na kraju, manje bitno. 

Jer, pravi pobednik ovog malog prljavog rata unutar opozicije bio je, svakako, Aleksandar Vučić. U trenutku kada bojkotaške stranke likuju zbog njegove najave koncentracione Vlade i izbore već 2022, ovakva afera pravo je osveženje za njegov rejting.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare