Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Stefan Jovanović iz Narodne stranke ocenjuje da je stupanje u štrajk članova Saveta REM "jedan potpuni besmisao da bi od sebe sklonili tu temu o petoj frekvenciji i zbog toga prave toliku dramu oko toga". Povodom jučerašnje rasprave na skupštinskom odboru za kulturu i informisanje o obustavi rada Saveta REM, na kojoj je taj odbor pružio nedvosmislenu podršku REM, Jovanović je kazao da to nije nikakvo nezavisno telo, već ono pomaže vlasti da kontroliše medijsku sliku u Srbiji. A o kritikama predsednice Saveta REM Olivere Zekić da to telo trpi pritisak od medija Junajted medije, on dodaje "da li je sledeća faza da Zekić dođe na stiroporu ispred United medija i štrajkuje glađu".

„Četiri nacionalne frekvencije su dodeljene televizijama koje nisu ispunjavale kriterijume, a to su da informišu, obrazuju i zabave građane, svi oni su korišćeni kao propagandni mediji“, ističe Jovanović u Danu uživo na TV N1.

O odluci Odbora za kulturu da potpuno podrži rad REM, on navodi da je to odradila skupštinska većina u okviru odbora.

„To je situacija u kojoj oni pokušavaju da zamagle suštinu, Zekić je samo produžena ruka (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića… Proizvodi se efekat da se narod oseća nemoćno, da bi se jedan čovek osećao moćno“, ukazuje.

Dodaje da je Olivera Zekić, kako kaže, „došla da pokuša da utegne i pokuša da kontroliše ono što vlast želi da vidi na medisjkom nebu Srbije“.

„Zato je njima problem da vama dodele petu frekvenciju. REM ne radi u interesu građana, već vlasti, jer onda mediji ne rade u interesu informisanja nacije i obrazovanja, već vladajuće klase“, ocenjuje Jovanović.

Na pitanje da li Evropa može da nasluti šta se ovde u medijima dešava, s obzirom da je nedavno ovdašnju medijsku situaciji izložio u Savetu Evrope, kaže da su članovi Komiteta za slobodu medija u okviru SE bili prilično iznenađeni zato što su u takvim komitetima predstavnici države i vlasti do sada predstavljali stanje slobode i pominjali izrade nekih strategija.

„Mnogo je važnije to što naši građani čuju i vide sa tih nacionalnih frekvencija, mediji ne služe svojoj svrsi, već zapravo potpuno suprotno – oni služe kao produžena ruka vlasti – da kontrolišu njihovu poruku, da prave psihozu hoće li ili neće biti rata. Na tim medijima nećete čuti ništa o zakonu o policiji koji pokušavaju da proguraju ovih dana“, ukazuje Jovanović.

Na pitanje kako će skupština reagovati na pokretanje postupka za razrešenje članova Saveta REM, on ističe da je „na nama poslanicima da uvek ukažemo na problem u društvu i pokrenemo odgovarajuće inicijative“.

„Ne očekujem da će da uvaže našu inicijativu, ali na nama je da je pokrenemo, da građani preko RTS čuju za to“, smatra Jovanović.

Dodaje da je i juče na odboru za kulturu Zekić gotovo na svako pitanje odgovarala sa „pa, šta“.

„To ‘pa, šta’ nas je dovelo u situaciju da imamo jednu potpuno bahatu ekipu na vlasti, na nama je da na to ukažemo“, ističe Stefan Jovanović.

Juče je u Skupštini Srbije održana sednica Odbora za kulturu i informisanje, a prva tačka dnevnog reda bila je obustava rada Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić iznela je niz optužbi protiv medija u okviru United media grupe i naglasila da je zbog njihovog pritiska i doneta odluka o stupanju u štajk.

***

BONUS VIDEO: Poslanici opozicije traže smenu Saveta REM-a, Zekić se žali na pritiske UM

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar