Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Četiri teme ću pokušati da obradim i da govorimo o rezultatima i planovima - dve su političke a dve ekonomske, i jedna koja najviše pažnje izaziva, to je zdravstvena. U ovom trenutku 3519 lica je hospitalizovano u Srbiji a koji su bolesni od korona virusa, što je 2000 manje nego ranije. Situacija je mnogo povoljnija nego pre 10 ili 15 dana", rekao je predsednik Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti u Predsedništvu.

Predsednik je najavio i početak izgradnje kovid bolnice u Kruševcu.

„Ona i beogradska kovid bolnica biće multifunkcionalne. Mislim da je to bitno u sklopu priprema za jesen. Posebno je potrebno da počnemo da brinemo o našim lekarima i medicinskim sestrama. Oni moraju da dobiju odmor makar sedam dana, da bi bili spremni za jesen. Moramo da brinemo o onkološkim i kardiovaskularnim pacijentima“, rekao je Vučić.

On je takođe govorio i o projektima izgradnja bolnica širom zemlje, u sklopu priprema za jesen.

PROČITAJTE JOŠ...

Ekonomske teme: Počela isplata minimalca

„Jutros je otvoren trezor i prebacuje se suma od 18.000 dinara, 60 odsto od minimalca, ukupno smo uplatili 1.100 evra za svakoga ko je zaposlen u Srbiji, ukupno gledano. Samo za ovu tranšu izdvajamo 18,4 milijarde dinara“, rekao je Vučić. On je rekao da su trenutno od Srbije bolje Litvanija i Irska u pogledu BDP i ekonomskog razvoja.

„Na prvom polugodištu ćemo biti prvi ili drugi“, dodao je. Naš paket, rekao je Vučić, iznosi 5 milijardi evra, što je oko 12 odsto našeg našeg BDP.

Prema njegovim rečima, mnogo se očekuje od investicione konferencije EU. Govoreći od industrijskoj proizvodnju, rekao je da će ona morati snažnije da raste.

„Uložićemo u izgradnju puteva, i do kraja godine da nemamo negativan rast ove godine. Treći i četvrti kvartal će nam biti teški, jer se produžio talas korone. Ako ne budemo imali negativan rast, to znači da smo najbolji u Evropi“, rekao je on.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Govoreći o poljoprivredi predsednik je rekao: Pšenice imamo 23 odsto više nego lane, kukuruz ćemo imati 10 odsto više nego prošle godine, suncokret isto. Najavio je dodatna ulaganja u protivgradnu zaštitu.

Politička pitanja: Razgovori sa Prištinom

„Teku razgovori u Briselu, imali smo završetak po pitanju ekonomije, mi bismo voleli da ti razgovori budu suštinski a ne formalni, da oni probleme rešavaju, a ne da se čeka izvesno vreme da dobijemo savet. Priština je isticala problem reciprociteta, mi smo rekli, nema problema, za plasiranje naše robe neka na pošiljkama piše „Srbija“, ne mora „Republika Srbija“. Ali oni su odbili to. Za nas je užasna vest novi zakon o zaštiti vrednosti OVK, jer to je uvođenje verbalnog delikta. Čak su i protiv mene podneli krivičnu prijavu zbog Račka. Ako je suština da ne sme da se misli srpskom glavom, pa da idemo da slavimo „Oluju“, ili da se saglasimo sa prištinskim viđenjem iz 1999, onda to nema smisla.“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara čemu dijalog ako je cilj priznanje Kosova, Vučić je rekao:

„Brine me što ne razgovaramo o suštinskim problemima. Od 7. septembra očekujem nastavak dijaloga, tražiću ispunjenje ugovora iz 2013. godine i formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Vučić.

O obeležavanju Oluje: Pratimo zagrebačku čaršiju

Na komentar novinara „Tanjuga“ da se protiv njega vodi hajka u hrvatskim medijima, i utisak da hrvatski mediji kažu da se u Srbiji vodi hajka protiv Borisa Miloševića, predstavnika Srba koji je otišao u Knin na obeležavanje godišnjice Oluje, Vučić je rekao:

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Rekao sam Pupovcu da nemam šta da se saglašavam sa njihovim odlaskom u Knin. Pokažite mi neki hrvatski medij koji je pohvalio ono što se zbivalo na Rači, ima li ga – nema. U Srbiji možete da brojite medije i medije u kojima po istoj matrici kao u Hrvatskoj postoji linč mene kao predsendika. U pet i po meseci proizveli su niz tekstova na njihovim portalima, pravi se analiza, i to sad kao nije orkestrirano. Zašto je to slučaj u Srbiji? Uvek smo pratili zagrebačku čaršiju… da se dodvorimo zagrebačkoj čaršiji i odaljimo od srpskih nacionalnih interesa. Da me naterate da pružim podršku niti hoću niti mi pada na pamet“, rekao je, između ostalog, Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare