Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da se danas navršava 20 godina od "jednog od najmonstruioznijih zločina počinjenih od strane albanskih terorista na Кosovu i Metohiji kada je u napadu na autobus 'Niš ekspresa' u Livadicama kod Podujeva poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanici".

Kancelarija podseća da su tada poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Кragović, Lazar Milkić, Dragan i Nebojša Vukotić, Snežana i Danilo Cokić – koji je imao svega dve godine.

„Ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije. Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UКČ kojoj smo prethodnih meseci svedočili“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ocenjuje da „ovaj zločin predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na Кosovu i Metohiji koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na КiM i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti“.

„Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj, ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima i žrtvama makar posle dve decenije donesu mir, a porodicama trunku utehe“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je saopštila da „Vlada Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar