Jadranka Joksimović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da vlast i građani u Srbiji "delom treba da budu zadovoljni" izveštajem Evropske komisije o napretku za 2020, jer je za sve oblasti koje se ocenjuju u izveštaju navedeno da je ostvaren "manji ili veći napredak".

Joksimović je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije izjavila da je Srbija „potpuno spremna za klaster tri – u kome ima osam pregovaračkih poglavlja, i klaster četiri u kome ima četiri poglavlja“.

„Da li ćemo otvoriti klastere koji su preporučeni od Evropske komisije zavisi od zemalja članica“, rekla je Joksimović i dodala da je izveštaj napisan po principima nove metodologije za pretpristupne pregovore za članstvo u EU, „i da je sačinjen tako da prepozna šta su sve Vlada Srbije i parlament uradili u sprovođenju reformi“.

Ona je rekla da nije tačno da „Srbija fingira reforme“, već da je izveštaj Evropske komisije posledica odgovornog rada u teškim okolnostima, i ocenila da je „Srbija prepoznata kao otporna i odgovorna evropska zemlja“.
Prema njenim rečima, zbog takve ocene „treba da budu zadovoljni građani, jer se sve reforme tiču onoga što žele građani, efikasno pravosuđe, lakši pristup pravdi, kao i medijske i manjinske slobode“.

„Tokom pandemije (korona virusa) pokazali smo da možemo da sačuvamo i slobode i prava, iako možda nije donelo efikasan odogovor na neke pandemijske izazove, ali sačuvali smo slobodu i pravo“, rekla je Joksimović.

BONUS VIDEO Dve godine od hapšenja uzbunjivač Aleksandar Obradović zaboravljen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare