Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predstavnici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) smatraju da je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji manje oštar od prethodnih i da je kao takav dobar motiv za Srbiju da ubrza proces evropskih integracija, navodi se u saopštenju NKEU.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je u sredu 21. oktobra NKEU izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, dok je koordinatorka Konventa Nataša Dragojlović ambasadoru uručila Knjigu preporuka kao glavni proizvod monitoring aktivnosti Konventa.

Žiofre je ponovio na sastanku da izveštaj predstavlja iskrenu i činjeničnu ocenu napora Srbije u evrointegracijama i da daje smernice za dalje akcije i zahvalio akterima civilnog društva što su doprineli izveštaju svojim uvidima i ocenama.

Civilno društvo mora da ima ključnu ulogu u demokratskom društvu i važno je kako bi se teme evrointegracija održale visoko na agendi, rekao je Žiofre.

Nacionalni konvent o EU ne samo da ima važnu ulogu javnog nadzora već takođe daje suštinsku analizu svih pitanja u pregovaračkim poglavljima, analizu koja je od velike koristi i vladi Srbije i institucijama Evropske unije, uključujući Delegaciju EU, dodao je Žiofre.

On je poručio da Srbija treba da nastavi i da ubrza i produbi reforme koje se tiču nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode medija, procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima i borbe protiv organizovanog kriminala.

Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom ključan je i odrediće ukupan tempo pregovora o pristupanju, zaključio je Žiofre.

Koordinatori radnih grupa NKEU osvrnuli su se na izveštaj iz ugla poglavlja koja prate i predstavili su stavove radnih grupa u pogledu vladavine prava, političkih kriterijuma, ekonomije i održivog razvoja.

Bonus video: Javni servis i dijalog Buka i bes na RTS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar