Vuk Jeremić emisija Utisak nedelje
Vuk Jeremić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi uvođenje sankcija Rusiji “verovatno moglo dovesti do ulaska samoproglašenog Kosova u UN” i da bi ekonomske posledice bile veoma teške.

Do sada nisam čuo dovoljno uverljiv argument za uvođenje sankcija Rusiji i zato mislim da je neophodno da se o tako važnom pitanju sa tako velikim posledicama razgovara otvoreno i transparentno u Skupštini Srbije, rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Predsednik Narodne stranke je naveo da su građani Srbije većinom protiv uvođenja sankcija, a da je u Skupštini potrebno govoriti o politici ne bi li Vlada Srbije, koja kao izvršna vlast donosi odluke, mogla da to uradi uz punu institucionalnu i Ustavom predviđenu podršku.

„Oni koji su za uvođenje sankcija govore o nekakvim moralnim i vrednosnim razlozima. Kada je reč o moralnim razlozima, Srbija na osnovu svog iskustva i istorije i te kako odgovorno može da tvrdi da sankcije ne pogađaju one kojima su namenjene, već običan narod i zato bi principijelno trebalo da bude protiv uvođenja sankcija bilo kojoj državi“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je vrlo malo država u svetu uvelo sankcije Rusiji, osim članica EU i nekih najbližih saveznika SAD.

„Većina sveta se opredelila da ipak stoji po strani, uključujući i neke vrlo bliske saveznike SAD, poput Izraela, a ima i članica NATO koje nisu uvele sankcije Rusiji, poput Turske, tako da ta stvar nije baš crno-bela“, ukazao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je veoma važno da se otvoreno kaže kakve bi bile posledice neuvođenja sankcija.

„Da li nam kao državi neko preti i na koji način, da li nam preti ekonomski ili, ne daj Bože, vojno, da prosto razumemo koje su stvari na stolu“, naveo je Jeremić.

On je istakao da u ovom trenutku ne znamo šta je na stolu, zbog čega je potrebno da se otvoreno govori koji su to pritisci koje spominje Aleksandar Vučić i da u javnoj i transparentnoj raspravi u parlamentu i građani saznaju o čemu je reč.

***

BONUS VIDEO: Sukob Dragana Đilasa i Vuka Jeremića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare