Borko Stefanović, Radomir Lazović, Miloš Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Aleksandar Vučić obećao je da će ponovo raspisati beogradske izbore i dodao da čeka još opoziciju, kako bi definitivno odlučio o datumu izbora, ali da opozicija treba dobro da razmisli o tome – jer će izgubiti. O izborima, sankcijama protiv Rusije, ali i drugim temama ovog vikenda u "Utisku nedelje" govorili su zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, Radomir Lazović iz "Ne davimo Beograd" i predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović.

Komentarišuću najavu predsednika Vučića da će biti ponavljanja izbora u Beogradu, najpre je Borko Stefanović podvukao da je to, nažalost, jedina prilika i naglasio da je sada potpuno jasno da će se izbori u Beogradu ponoviti.

„Mi smo prvi saopštili nakon izbora da je rezultat 55:55 u Beogradu, a na to je rečeno da će jedan od dva POKS-a neće podržati opozicionu koaliciju. Mi smo kao stranka uložili preko 200 prigovora, odnosno sve smo učinili u institucionalnom smislu. Nakon toga je bilo jasno da je rezultat 56:54 na strani vlasti, a prema rečima Vučića oni imaju i do 60 odbornika. Bilo kako bilo, potpuno je jasno da jedini izlaz da se ponove izbore. Dragan Đilas je zvao Aleksandra Jovanoviću Ćutu koji je rekao da i oni misle da izbore treba ponoviti, zvao je i Radomira Lazovića koji je naglasio da još malo treba vremena da se donese ta odluka. Đilas je hrabro i odgovorno otišao na sastanak. U čemu je greh Stranke slobode i pravde? Šta smo mi to poremetili“, rekao je zamenik predsednika SSP.

Borko Stefanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Lazović je rekao da on nije znao da opozicija “ima poziciju da kada se nešto želi, Aleksandar Vučić to ispuni”.

“Šta je njemu trebalo da se ide u ponavljanje izbora. Mi smo imali parlament bez ijednog poslanika opozicija, a da to Vučiću nije smetalo uopšte za legitimitet i da sprovodi svoje planove. Složio bih se sa Stefanovićem da su institucije razrušene, ali to se radi tako što ih popravite, a ne da idete na sastanke iza zatvorenih vrata. Nemam nešto nužno protiv samih izbora, za opoziciju je dobro da traži nove izbore, ali velika stvar je kako do njih dolazimo. Mi smo u specifičnoj situaciji, a to je da Vučić hoće da radi slalom u međunarodnoj politici. Više bih voleo da izađemo na izbore kada njegova politika doživi poraz, a u najgorem slučaju bismo znali koje su to desne organizacije koje sarađuju sa Vučićem. Ja sam protiv dogovora dva čoveka, mimo dogovora koji su postojali u opoziciji”, naglasio je on.

Radomir Lazović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Jovanović je istakao da su Beograđani glasali protiv vlasti i dodao da nije kriv „Vučić što neke liste nisu prošle cenzus“.

„Što se tiče odlaska Đilasa na sastanak, moram da priznam da sam iznenađen što je takav sastanak naišao na osudu. Nemam nikakvih simpatija prema Đilasu u političkom smislu, imamo različite politike. Rekao sam da ne mogu nikada praviti vlast na nivou republike sa njim, ali ne znam šta je loše u tome da jedan od opozicionih lidera ode da razgovara sa predsednikom republike. Ne znamo kada smo toliko zatrovali atmosferu. To nije normalna situacija. Talibani i Amerika razgovaraju, a smešno je da mi ne razgovaraju unutar naše zemlje. Sa druge strane, zna se kada idemo na nove izbore – kada ne možete da imate većinu. Hajde neki redosled da imamo. Prvo je proglašenje konačnih rezultata izbora koje sada imamo, pa onda konstitutivna sednica, formiranje većine, pa onda eventualno da se ide na izbore. Dakle, nemam ništa protiv izbora, ali treba videti ima li većine… Neki građani su glasali, neozbiljno rekao bih”, objasnio je Jovanović.

Miloš Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Na ovu konstataciju, Stefanović je odgovorio da to nije neozbiljan potez, već odgovoran i vrlo ozbiljan.

“Ponovili su se izbori prvo na četiri biračka mesta, pozvali smo simpatizere i građane da glasaju za Borisa Tadića i koaliciju ‘Ajmo ljudi’, ali smo znali da to nije dovoljno. U tom procesu izgubili smo jednog odbornika, mi kao stranka. Kada znamo da smo uložili žalbe, prigovore i vidimo gde to ide, a Vučić vidi da je to legalno, ali nelegitimno. Ako neki odbornici POKS-a ili svi Zavetnika pređu kod Vučića, ne mislite li da su dobili napad ljubavi prema njemu ili je nešto drugo u pitanju. Moji sagovornici gledaju na ovo kao na društveni eksperiment. Vučić i SNS imaju većinu, nema ako je imaju. Njihov stav (opozicije) da sačekamo, pa da vidimo ponavljanje, uz dužno poštovanje, ali to je vrhunski neodgovoran potez. Neka kaže gospodin Lazović šta je SSP izneverio. Svi su se saglasili da se ponove izbori, a Đilas je predstavljao našu stranku. I jedna i druga stranka (Lazović i Jovanović) su proslavile ulazak u skupštinu pesmom. Mi nismo učestvovali da izborima da uđemo u parlament, nego da pobedimo SNS”, istakao je Stefanović.

Lazović je dodao da SSP nikoga nije konsultovao da će ići na razgovore sa Vučićem.

„Za mene je taj sastanak jako štetan, pogažen je dogovor među organizacijama, imamo celu jednu gomilu argumenata koji pokazuju da su štetni. Nama to može samo da koristi, ali mislim da način za to nije bio dobar, a vi ćete snositi odgovornost”, istakao je on.

Predsednik DSS naglasio je da je potrebno vratiti politiku u političku raspravu, da bi sve manje bilo “zatrovano”.

“Bićemo opozicija i u gradskom i republičkom parlamentu, ali napravili smo ostrašćenu atmosferu  gde je Vučić jedini aršin. Nekim novinarima je jedini smisao on, ne bi imali šta da rade da ga nema”, dodao je.

Lazović je upitao Stefanovića kako se to „Vučić natera“ da donese odluku o novim izborima, a već ima većinu.

“Kako to da čovek koji dve godine radi bez opozicionih poslanika, sada odjednom bude dostupan i kaže hajde, u pravu ste. Jesu to argumenti sa kojima se izlazi pred Vučića, da mu se kaže treba nam više demokratije, a on nam daje. Što se nas tiče, izbori uvek, a mislim da ćemo imati i bolji rezultat. Ali, takvi dogovori će dodatno doprineti destabilizaciji zemlje”, objasnio je on.

Jovanović je dodao da nije siguran da će izbora uopšte biti u Beogradu, te da je to samo “blef”.

O sankcijama prema Rusiji

Borko Stefanović je naglasio da Srbija ne odlučuje ni pod pritiskom, ni ucenama, već da li je na strani reda i civilizacije, ili jednostrane akcije jedne strane koja ne može da se podrži.

„Ne smemo da promašimo sada još jedno rušenje Berlinskog zida kao što je bilo 1989. Moramo da donesemo pametnu odluku, da se opredelimo u pravcu EU integracija, jer je nama tamo mestu u ekonomskom, političkom, bezbednosnom smislu. Možemo da biramo u tom slučaju jednu avanturu, pustoš i lutanje. Teško je braniti poziciju Rusije, a mi treba da branimo poziciju Srbije. Stvar je potpuno jasna, Srbija treba da ide na Zapad, jer joj je tamo mesto. Sankcije će biti neizbežne, a velikih problema će biti u Srbiji”, jasan je bio zamenik predsednik SSP.

Predsednik DSS naglasio je da nikakve sankcije prema Rusiji ne dolaze u obzir.

“Osudili smo invaziju u Generalnoj skupštini UN, jer mi u Rusiji imamo saveznika u SB UN kada je reč o Kosovu. Potpuno bi bilo pogubno da uvedemo sankcije. Ništa se nije promenilo u mojim stavovima za mesec dana. Neće nikome biti lakše, neće niko da živi 10 puta bolje ako uvedemo sankcije, jer je sve poremećeno. Cela Evropa će osetiti inflaciju, energetsku nebezbednost… Od EU nema ničega, jer se ona neće širiti. Evropski put Srbija mora da plati secesijom Kosova I Metohije, to je već hiljadu puta rečeno. Neće biti lako ništa, predsednik dramatizuje, ali nije ni sve potpuno netačno. Neko bi rekao da je ovo borba za novi svetski poredak“, istakao je Jovanović.

Lazović je dodao da su se oni saglasili da su za usklađivanje politike sa EU I da su za uvođenje restriktivnih mera prema režimu Vladimira Putina.

“Smatram da ta jedna odluka ne znači da se Srbija kreće ka Zapadu, već je to njegova lična borba za vlast. Mi još nismo odlučili šta ćemo, ali u svakom slučaju ne treba mu pomagati“, odgovorio je Lazović.

***

Bonus video: Da li su izbori za beograd gotovi ili se igra na produžetke? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare