Foto: Vesna Lalić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su vlade najrazvijenijih država već rezervisale gotovo celokupan prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, a da će tek mali deo ostati zemljama u razvoju.

On je na video-predavanju održanom na Univerzitetu Bristol, koje je organizovala međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Advokati bez granica“, ocenio da bi to moglo da izazove dodatnu nestabilnost i produbi krizu u svetu.

„Od ogromne je važnosti da distribucija vakcine bude bar koliko-toliko ravnopravna. Nažalost, u ovom trenutku raste ‘vakcinaški nacionalizam’. Prve vakcine će otići u SAD, Veliku Britaniju, EU i Japan, a onda sledi nemilosrdna trka“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da ta trka neće biti ništa blaža ni među državama članicama EU, iako oni tvrde da su sada mnogo bolje organizovani nego na početku pandemije, „kada je dolazilo čak i do uzajamne konfiskacije medicinske opreme“.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN naveo je da svet u političkom smislu „još nije doživeo najdramatičnije trenutke krize izazvane pandemijom“, i da će registracija, raspodela i distribucija vakcine biti najvažnije pitanje na planeti u prvom kvartalu 2021. godine.

„Svetska zdravstvena organizacija očajnički pokušava da skrene pažnju svetske javnosti na ovaj problem, jer od dobijanja vakcine defakto zavisi da li ćete živeti normalno ili ne“, rekao je Jeremić.

On je ocenio i da su „slične situacije u prošlosti dovodile do revolucija“, i dodao da, ako uopšte bude bilo reda u distribuciji vakcine, on biti uspostavljen u razvijenom svetu.

„Ali za sada nema jedinstvenog pristupa. Farmaceutske korporacije koje se bave proizvodnjom vakcine protiv korone, Fajzer i Moderna, nemaju neposredne planove za zemlje u razvoju. Kompanija Astra Zeneka je rekla da neće ostvarivati profit na vakcini do okončanja pandemije, ostali nisu“, rekao je Jeremić.

Kao dodatni problem za distribuciju, Jeremić je naveo i to da je pojedine vakcine neophodno držati na veoma niskim temperaturama i pod posebnim uslovima, jer u nekim siromašnim državama „nema redovno čak ni struje, a kamoli uslova za čuvanje vakcina“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare