Foto: Newsmax Adria

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će NS učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u Negotinu koji će se održati 17. oktobra. "Ne želimo da budemo apstraktni u našim diskusijama i zbog toga smo odlučili da Negotin bude neka vrsta eksperimenta koji će poslužiti za dodatni motiv da se postignu u razgovorima sa Evropljanima fer i pošteni izborni uslovi", naveo je Jeremić

Istakao je da ova odluka nije bila laka, ali je, kako je objasnio, doneta kako bi taj izlazak na lokalne izbore bio pokazna vežba za ono što se zaista dešava na izborima. On je rekao da je ova partija poslala, zajedno za strankama sa kojima sarađuje, amandmane na dokument o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, koji su političkim partijama prosledili predstavnici Evropskog parlamenta.

„Kada smo primili taj papir od evropskih posrednika, nismo hteli odmah da reagujemo, razgovarali smo, ali smo na kraju većinom glasova na Predsedništvu doneli odluku da taj papir odbacimo. On je zapravo neprihvatljiv u svojoj sadržini, ali nastavljamo angažovanje u procesu dijaloga sa posredovanjem EU zbog toga što smatramo da je to jedini način na koji bi možda moglo doći do poboljšanja izbornih uslova“, naveo je Jeremić za N1.

Prema njegovim rečima, Narodna stranka nije imala velika očekivanja od dokumenta evroparlamentaraca, pa zbog toga nisu ni razočarani njegovom sadržinom.

„Nastavljamo sa učešćem u dijalogu. Poslali smo svoj predlog u formi amandmana“, istakao je Jeremić i precizirao da ne bi bilo korektno da se ulazi u detalje primedbi zbog pravila po kojima se vode pregovori o poboljšanju izbornih uslova, koji podrazumevaju izuzeće javnosti od njih.

Međutim, napomenuo amandmani koji je uputila Narodna stranka „nisu mnogo različiti“ od onoga što su evroparlamentarcima uputile druge stranke opozicije.

„Mi smo svoje amandmane poslali nakon konsultacija sa ostalima iz opozicije. I jedni i drugi smo pre nego što smo poslali razmenili papire i mišljenja. Generalno, mislim da bi bilo dobro da se što više koordinišemo. Ulazimo u ključnu fazu pregovora“, pojasnio je predsednik Narodne stranke.

Kaže da će u petak i u subotu učestvovati na pregovorima na kojima će biti i evroparlamantarci, gde će izneti svoje viđenje, kao i da nakon toga idu „prelomnih nekoliko nedelja“.

Otkriva da je zatraženo razdvajanje predstojećih izbora, kao i razdvajanje nosilaca kampanje, ali nije izneo druge detalje.

„Ne želimo da na bilo koji način ugrozimo ovaj proces. Učinićemo sve da dođemo do adekvatnih izbornih uslova. Ne bude li došlo do toga, što se tiče Narodne stranke, neće biti ni izbora… Neće biti izbora na kojima će opozicija aktivnim ili pasivnim stavom doprineti legitimizaciji tog izbornog procesa“, poručio je Jeremić.

Kaže da je prošle godine bio čvrst, ali pasivan stav oko bojkota, kao i da ukoliko se donese ista odluka, ovoga puta „bojkot neće biti pasivan“.

„Negotin kao eksperiment“

Komentarišući lokalne izbore u Negotinu koji se održavaju u oktobru, Jeremić je kazao da je Narodna stranka donela odluku o učestvovanju na njima.

„Nije bila laka odluka, s obzirom da smo bili najčvršći i najžešći zagovornici bojkota, ali smo doneli takvu odluku baš zbog tajminga. Počele su i predizborne radnje, SNS i SPS su predale listu, a Narodna stranka trenutno skuplja potpise. Odlučili smo da učestvujemo ne bi li direktno pobrojali, dokumentovali, a onda to direktno predstavili evropskim posrednicima u tom periodu. Ne želimo da budemo apstraktni u našim diskusijama, i zbog toga smo odlučili da Negotin bude neka vrsta eksperimenta koji će poslužiti za dodatni motiv da se postignu u razgovorima sa Evropljanima fer i pošteni izborni uslovi“, objašnjava Jeremić.

Ne misli da će SNS dozvoliti fer izbore u Negotinu i veruje da ćemo „sve ono što smo gledali u Lučanima ili na nekim drugim prethodnim izborima, videti direktno plastično, u realnom vrmenu u Negotinu, kao i da će to biti dobar dodatni materijal za pregovore o izbornim uslovima sa evroparlamentarcima.

„Važno je da dođe do pokazne vežbe, a mislim da će se pokazati sve ono što se pokazivalo i unazad“, rekao je Jeremić i dodao da kada bi se desilo da „danas budu prekinuti pregovori“ – Narodna stranka ne bi izlazila na izbore.

Ne želi da komentariše eventualne aktivnosti ukoliko bi došlo do bojkota izbora, i napominje da je svako ko to može da kaže – „odustao od dijaloga“.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar