Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ obavestilo je svoje članove i saradnike da do danas nije stigao odgovor resornih ministarstava ni Vlade Srbije na ahteve upućene sa protesta 2. decembra. Zbog toge najavljuju novi "veliki protest male privrede", čiji će datun naknadno biti objavljen.

Nakon protesta koji održan ispred Ministaravo prosvete zahtevi su predati i elektronskim puteme, ali odgovora još nema.

„Umesto odgovora dobili smo populističke izjave i najave, zabranu rada vikendom, nove parafiskalne namete i mnogo prekršajnih prijava kao da smo najgori kriminalci , a ne oni od kojih javni sektor izdašno živi, uključujući ministre koji nemaju vremena da razgovaraju sa onima koji ih plaćaju“, saopštili su iz „Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije“.

Naši zahtevi su isti i uputićemo ih ponovo na „velikom protestu male privrede, poručuju iz tog udruženja“.

„Mi smo potrebniji vama nego vi nama. Mala privreda je savršeno sposobna da samoj sebi pomogne. Ne terajte nas da zavrnemo česmu i preusmerimo sredstva na same sebe umesto u budžet. Pa vi onda živite od stranih investitora“, poručuju iz „Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije“.

Šta treba privrednicima?

Privrednici upozoravaju da će ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni od 1. januara usledititi otkazi za oko 200.000 ljdi. Oni su sa protesta koji je na tri sata blokirao centar Beograda zatražili sledeće:

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Otpis poreza i doprinosa za mesece za koje su isplaćeni minimalci ili deo minimalaca (otpis, a ne dug)

– Pomoć ugroženim sektorima – u skladu sa padom prihoda i merama ograničenja koje su im nametnute

– Pravedan model uvođenja frilensera u poreske tokove – Promenu poreskog sistema na progresivan, pravedniji i transparentniji uključujući ukidanje kategorije „akontacija poreza na dobit“ i podizanje minimalaca na način da bruto ostane isti, a porezi i doprinosi da ne prelaze ukupno 10% (na taj način će se dići standard onima koji najmanje zarađuju, a razlika će se preliti u potrošnju). Uvođenje progresivnih poreskih stopa.

– Prestanak korišćenja inspekcija kao sredstvo iznude – Stopiranje novih i parafiskalnih nameta kao što je eko taksa koja se ne koristi za ekologiju

– Jednaka primena zakona za sve

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare