Bratislav Bata Jugović Foto: N1

Bratislav Jugović je jedini poslanik vladajuće stranke koji je glasao protiv usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. On je za portal Nova.rs rekao da to učinio jer je Visoki savet sudstva ocenio da je zakon neustavan, kao i da veruje da ga predsednik Vučić neće potpisati.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojen je Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a ova odluka doneta je gotovo jednoglasno. Međutim, nisu svi poslanici bili saglasni sa ovom odlukom.

Bratislav Jugović je jedini poslanik SNS-a koji je glasao protiv zakona, a za portal Nova.rs objašnjava svoju odluku.

„Visoki Savet sudstva ocenio je da je ovaj zakon neustavan i dao preporuku da ga povučemo ili da glasamo protiv. Ja sam glasao protiv, pošto nije izbačen iz procedure“, kaže Jugović.

On je podsetio da se u Skupštini Srbije vrši i izbor sudske vlasti, a sve na predlog Viskog Saveta sudstva.

„To je važna uloga u društvu koju mi obavljamo, a sve odluke donosimo na osnovu poverenja u VSS. Mi nemamo nikakva saznanja o kandidatu, niti uvid u njegovu biografiju, samo podatke koje dobijemo od Viskog Saveta. Ako smo do sada donosili važne odluke na osnovu poverenja u VSS, ne znam zašto sada njihov savet nije usvojen“.

Kako je istakao, najviše bi voleo da je zakon izbačen iz procedure. Ipak, poslanik Vladimir Đukanović u trenutku usvajanja zakona nije bio u skupštinskoj sali, a prethodno je javno apelovao na poslanike da pomenuti zakon ne usvoje.

„On je i član Viskog Saveta sudstva, tako da bi sigurno glasao protiv da je bio pristutan“, smatra Jugović.

Đukanović želi da o ovom pitanju razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a Jugović veruje da će Vučić poslušati argumente Đukanovića. Ovo bi, po njegovom mišljenju, dovelo do toga da predsednik ne potpiše zakon, nakon čega se on vraća u skupštinsku proceduru.

Podsetimo, budući zakon regulisaće rodnu ravnopravnost u oblastima rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, socijalnog i zdravstvenog osiguranja i zaštite, obrazovanja, sporta, političkog delovanja i javnih poslova, reproduktivnih i seksualnih prava, pristupa robi i uslugama, kao i mere za suzbijanje i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar