Moleban za srpski narod počeo je danas u Hramu Svetog Save Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Prvi svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" održava se danas u Beogradu.

Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika počela je u podne u Palati Srbija, u okviru Svesrpskog sabora koji se danas održava u Beogradu. Na njoj je jednoglasno usvojena  Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa.

Prethodno je u Hramu Svetog Save održan moleban, nakon kojeg se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost. Vremena su teška, izazova je mnogo. Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali nas narod i državu od neumitnih tokova istorije. Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije. Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra“, napisao je Vučić na Instagram profilu.

Patrijarh SPC Porfirije poručio je nakon molebana da Srbi treba da budu jedinstveni i složni i da u isto vreme grade mir i dobre odnose sa svima.

Patrijarh SPC Porfirije Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

„Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas“, rekao je patrijarh.

Pročitajte još:

Na Svesrpskom saboru učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Moleban za srpski narod počeo je danas u Hramu Svetog Save Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Potpisan memorandum o saradnji

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Cilj potpisanog Memoranduma je razmena dobre prakse i normativnih rešenja između potpisnica, razmena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje.

Kula Beograd u bojama zastava Srbije i RS

Kula Beograd sinoć je bila u bojama zastava Srbije i Srpske sa porukom: „Jedan narod, jedan sabor“.

Porukom „Živela Srbija, živela Srpska“ najavljen je današnji Prvi svesrpski sabor, piše Telegraf.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare