Foto: Zoran Lončarević

Pravnik i bivši zaštitnik građana Saša Janković ocenio je, uoči predstojećih pregovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, da se boji da je plan srpskih vlasti odlaganje, što neće doneti ništa dobro, jer su i dosadašnje vlasti koristile istu strategiju odlaganja, koja nas je i dovela u današnju poziciju. Istakao je da Srbija treba da preuzme inicijativu o onome što je se duboko tiče.

„Bojim se da je pravi plan naših vlasti odlaganje. Taj plan su imali i Koštunica i Tadić. Odlaganje nema više smisla. Bio sam tinejdžer kada je počela kriza, ratovi, i danas imam 50 godina i znam da od odlaganja nema ništa. Srbija treba da preuzme inicijativu“, poručio je Janković u Danu uživo na TV N1.

„Nama životi prolaze, svaki dan je pozicija Srbije sve lošija. Tražim da moja zemlja pokrene inicijativu o onome što je se duboko tiče, a ne da bude pasivni posmatrač i da očekuje vezanih očiju rešenje sa nečijeg drugog stola“, istakao je on.

Janković je dodao da Srbija nema jasan cilj u pregovorima sa Prištinom.

„Dajte da vidimo koji je naš plan, pa da se napravi neki konsenzus oko njega. Verujem da bi to ojačalo našu pregovaračku poziciju“, ocenio je Janković i dodao da je vlast u poslednje vreme slala zbunjujuće poruke: od toga da predsednik Srbije Aleksandar Vučić možda neće ni ići na sastanak sa predsednikom SAD, do toga da nam plan ni treba, jer se Srbija ionako ništa ne pita.

„Umesto što ide kao privatnik na te sastanke, on (Vučić) treba da istupi sa stavom da u Srbiji postoji kakav-takav konsenzus, i da kaže: ‘Ovo je naš plan’. Tako nečeg nema. Svedeni smo na eventualne objave na društvenim mrežama, ali ne postoji nikakav institucionalni mehanizam na kojem bi se suštinski dijalog mogao odvijati“, kaže Janković.

Takođe je rekao da mu nije razumljivo da se Vučić za sastanak u Vašingtonu, „umesto razgovorom sa građanima i institucijama Srbije, priprema razgovorom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, i još kaže kako ga je ona pohvalila da nije više tako emotivan u svojim nastupima“.

„Naravno da treba da bude kontakata sa Nemačkom i drugim velikim silama, ali na nivou razmene državnih stavova, a ne majčinskih odnosa – ko je emotivan a ko nije… treba da razgovara sa Merkel, ali bojim se da su ti razgovori u ovoj situaciji lišeni državničke ozbiljnosti“, kazao je Janković.

On smatra da je politika Srbije po pitanju Kosova u poslednjih 20 godina bila „odlaganje, ne pravljenje suštinskog konsenzusa u našem društvu, ne suočavanje sa realnošću – šta se tamo desilo, ne pružanje mogućnosti EU i međunarodnoj zajednici da shvate da smo mi shvatili svoje greške i da ih u budućnosti nećemo ponavljati“.

„Da se u prethodnih 20 godina to radilo, mislim da Srbija ne bi danas išla na razgovore sa povezom preko očiju i da sanja šta će da bude“, poručio je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar