Iako je i predsednik države rekao da nije zadovoljan radom pojedinih ministara i direktora javnih preduzeća, umesto kazne za svoj loš rad, njihov “život” se produžava na drugim funkcijama. Tako je dosadašnja ministarka Jelena Tanasković prešla u "Infrastrukturu železnice Srbije", a Darija Kisić postala direktorka "Torlaka". Ako već neko nije bio zadovoljan njihovim radom, zašto su onda ponovo dobili novu šansu, čime se ujedno postavlja i pitanje da li je najava "seče knezova" u javnim preduzećima samo nastavak premeštanja na nove funkcije. Previše je otvorenih pitanja, međutim nazire se i jedan odgovor - mnogo toga je moguće ukoliko ste bliski vrhu najjače partije i predsedniku države.

Nije predsednik države bio zadovoljan radom pojedinih ministara i direktora javnih preduzeća, pa su najavljene rotacije i smene. Pod parolom da je neophodna sveža krv i energija jer zemlju očekuju novi izazovi, novu i najveću Vladu od 5. oktobra popunila su nova lica čije ćemo rezultate tek izmeriti.

Ipak, stari kadrovi i ministri koji nisu dobili prelaznu ocenu nisu otišli na “klupu” da sagledaju svoje greške, već su dobili „zlatni padobran“.

Dosadašnja ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, čiji rad je javno hvalio prošle godine i predsednik države otišla iz izvršne vlasti i sela u direktorsku fotelju “Infrastrukturu železnice Srbije”.

Jelena Tanasković i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor za izgradnju sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji. FotoTANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Između poljoprivrede i železnice premalo je tačaka spajanja, pa nije jasno šta je Tanasković kvalifikovalo za ovu funkciju ako već nije radila dobro u resoru poljoprivrede.

Novu poziciju dobila je i Darija Kisić, koja je iz fotelje ministarke za brigu o porodici i demograciju prešla u takođe “udobnu” fotelju prve žene “Torlaka”.

U januaru 2023. godine Vlada Srbije razrešila je dotadašnju direktorku „Torlaka“ Veru Stoiljković i na to mesto postavila Luku Dragačevića, koji je, kažu zaposleni, u proteklih godinu i po dana preporodio ovu ustanovu.

Darija Kisić Foto:R.Z./ATAImages

Međutim, Dragačević je postavljen u vreme bivše ministarke zdravlja Danice Grujičić, a na ovo mesto, novi-stari minstar Zlatibor Lončar postavio je Dariju Kisić, koja je 16. marta izabrana na sednici Vlade Srbije.

Svoje mesto u sistemu konačno je dobila i Jadranka Joksimović, bivša ministarka za evrointegracije. Nakon što je napustila ovaj resor pre dve godine nakon izbora, nije želela da prihvati funkciju ministarke za informisanje.

Jadranka Joksimović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako je Nova pisala, ona je to rekla i predsedniku Aleksandru Vučića na burnom sastanku Predsedništva stranke pre gotovo dve godine.

Od tada je nije bilo u medijima, ali nije napuštala stranku ili istupala javno protiv predsednika. Strpljivo je čekala šansu i vratila se kao savetnica premijera Miloša Vučevića za spoljnu politiku.

Još uvek nije najjasnije šta će biti njen opus delovanja, budući da već postoji Ministarstvo spoljnih poslova u kojem se nalazi veliki broj stručnjaka od kojih bi Vučević mogao da dobije ekspertizu. Dok se to ne odgonetne, Joksimović će svakako obavljati taj posao za prvog čoveka Vlade.

Miloš Vučević Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Novo nameštenje očekuje i Mihailo Jovanović, dosadašnji ministar informisanja koji bi prema informacijama Nove uskoro trebalo da preuzme novu funkciju. Takođe iz kategorije onih koji nisu „oduševili“, Jovanović će dobiti šansu na novoj funkciji, iako ćemo tek videti ima li kompetencije za budući posao.

PROČITAJTE JOŠ:

I on se pokazao na stranačkim mitinzima i skupovima, pa će kao kadar SNS najverovatnije dobiti novu poziciju.

Tu neće biti kraj “vrtešci” naprednjaka jer su najavljena nova kadriranja u javnim preduzećima. Najpre smo o tome čuli na stranačkom skupu SNS u Lazarevcu, da bi konkretnije spekulacije o smenama mogle da se čuju u provladinim tabloidima.

Kao jedno od imena čija je smena bila realna tabloidi su pominjali Zorana Đorđevića, dosadašnjeg prvog čoveka “Pošte”. I zaista, kroz nekoliko dana na sednici Vlade smenjen je Đorđević, a svoju šansu dobio je Zoran Baki Anđelković, dugogodišnji socijalista koji je pre nekoliko dana i zvanično isključen iz redova SPS.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nije nemoguće ili nerealno da se Đorđević pojavi na novoj poziciji i to u kratkoj budućnosti. Iako je i ranije kritikovan, zbog čega je prelazio iz resora u resor, Đorđević je neizostavan kadar naprednjaka koji često na funkcijama. Tako je pre nekoliko meseci u trenutku kada ga je i Vučić krititikovao zbog lošeg vođenja „Pošte“, Đorđević pominjan kao novi ambasador u Ljubljani, ali je njegovo nameštenje stopirano.

Ne treba zaboraviti da je i on istaknuti člana SNS, stoga je moguće da će mu funkcionerski „život“ još jednom biti produžen.

Zoran Anđelković isključen iz SPS i pravo u fotelju direktora

Zoran Baki Anđelković poznati je socijalista još iz vremena Slobodana Miloševića, ali je kod aktuelnog rukovodstva SPS-a na čelu sa Ivicom Dačićem bio u drugom planu.

Ipak, u poslednje vreme više se puta našao u centru pažnje javnosti – prodao je Radio S, kako se pretpostavlja, firmi bliskoj naprednjacima, potpisao podršku listi Aleksandra Vučića, a kako je potvrđeno za Nova.rs u petak je isključen iz SPS.

Zoran Baki Anđelković Foto: Milan Maricic/ATAImages

Pre toga, vrh naprednjaka aminovao je da Anđelković preuzme direktorsku poziciju u Pošti.

Kako je objavila Nova.rs, on je podržao listu Srpske napredne stranke za izbore koji su održani u decembru prošle godine i bio na konvenciji naprednjaka. Mnogi su mu to zamerili, jer je na tim izborima SPS nastupao samostalno.

U javnosti se postavilo pitanje da li je on zapravo pristupio SNS-u, a u petak smo dobili potvrdu da je i zvanično isključen iz SPS.

Svoje dobre odnose sa naprednjacima Anđelković je pokazao i na novogodišnjem programu na Pinku, gde je sedeo u društvu predsednika države i poznatih ministara u Vladi Srbije.

BONUS VIDEO: Polić: Vučić pokoravao medije godinama, ‘metastaza’ zahvatila celo tkivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare