Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

U Srbiji se 21. juna održavaju izbori, a građani će biti u prilici da glasaju za republičku, pokrajinsku i lokalne skupštine. Ipak, moguće je da građani glasaju samo na jednom nivou ukoliko tako odluče, odnosno neko može da glasa samo na lokalnim, ali ne i na republičkim ili pokrajinskim izborima.

Lokalni i parlamentrani izbori su dva odvojena procesa koja se dešavaju samo istog dana i u istoj prostoriji, odnosno biračkom mestu, imaju dva odvojena biračka spiska, dobijaju se dva odvojena poziva za njih i dve glasačka listića različite boje, kaže za Nova.rs gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Kontrolisanje UV lampom i prskanje kažiprsta još uvek ne znači da se pristupilo glasanju, objašnjava Zelenović, dodajući da to samo znači da građani dolaze do biračkog mesta i da odlučuju da li će glasati na oba izbora (lokalnim ili republičkim) ili će se odlučiti samo za jedan.

Navodeći primer Šapca gde građani izlaze na lokalne i parlamentarne izbore, Zelenović koji je i lider stranke „Zajedno za Srbiju“ objašnjava da birači mogu da se potpišu na spisak koji se odnosi na lokalne izbore, uzmu listić i glasaju.

„Dakle ne uzimaju listić za parlamentarne i ne potpisuju se u birački spisak za parlamentarne izbore. Znači, moguće je učestvovati na lokalnim izborima a ne učestvovati na parlamentarnim, i naravno učestvovanje na oba ili samo na parlamentarnim, a ne i na lokalnim ili ne učestvovati ni na jednim“, rekao je on.

Dodao je da u Šapcu ima 100 biračkih mesta i da niko građane koji pristupaju glasanju i uzimaju ili ne uzimaju glasački listić „ne sme popreko pogleda, da nešto prokomentariše ili da zapisuje i evidentira“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare