Izaslanici Merkelove i Makrona na Kosovu zbog taksi

Politika 05. mar. 202014:59 > 15:11
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL/ POOL MANDATORY CREDIT/SPUTNIK

Francusko-nemačka delegacija, koju čine savetnici kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, trebalo bi naredne sedmice da doputuje u Prištinu, a kao dva glavna razloga posete navode se ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH i nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa, piše prištinska Gazeta Expres.

Francusko-nemačka delegacija, koju čine savetnici kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, trebalo bi naredne sedmice da poseti Prištinu, piše prištinska Gazeta Expres.

Pozivajući se na svoje izvore, Expres piše da će u Prištinu doći Jan Heker iz kabineta nemačke kancelarke i Emanuel Bone iz tima predsednika Makrona. Ovaj medij je s tim u vezi uputio pitanja kabinetu Merkelove, ali Berlin, kažu, nije ni potvrdio, ni negirao mogućnost ove posete.

„U principu, ne dajemo informacije o dnevnom redu kancelarskih savetnika“, rekao je portparol kancelarije Merkel, piše Expres.

Kao dva glavna razloga posete izaslanika Merkelove i Makrona navode se nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa i ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH. Expres podseća da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ranije najavio postepeno i uslovno ukidanje taksi, najpre na sirovine, a od 1. aprila i na sve druge proizode na 90 dana, ukoliko Beograd prekine kampanju odpriznavanja Kosova.

Vlada kancelarke Merkel takvu Kurtijevu odluku smatra prvim korakom ka potpunom ukidanju taksi, što je krajnji cilj. S druge strane, Makron se zalaže za potpuno i bezuslovno ukidanje taksi i izražava spremnost da organizuje samit u Parizu o nastavku dijaloga.