Dragana Sotirovski i kancelarijski materijal Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/Shutterstock

Grad Niš potpisao je okvirni sporazum sa dve firme iz Beograda o nabavci kancelarijskog materijala vrednoj čak 40 miliona dinara. Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević za Nova.rs kaže da je reč o pljački epskih razmera, jer će gradska kuća veći deo artikala obuhvaćenih ovim ugovorom plaćati dva ili tri puta više nego što oni koštaju u niškim maloprodajama.

Okvirni sporazum o nabavci kancelarijskog materijala gradonačelnica Dragana Sotirovski je u ime grada Niša potpisala sa firmama AIO PRO doo i Nemetschek iz Beograda. Vrednost ugovora je 40 miliona dinara. Sama suma se već na prvu loptu čini previsokom, a da se ovo teško može nazvati najpovoljnijom ponudom, jasno je već nakon etimičnog pregleda cena u ugovoru u koji je Nova.rs imala uvid.

Tako je recimo držač, postolje za selotejp grad Niš nabavljao po ceni od 552 do 672 dinara po komadu, patrone za naliv pero po ceni od 681 dinar, samolepljive nalepnice za 1.713 dinara, dok je cena ukoričenih sveski A4 formata 885 dinara po komadu. Zanimljivo je i da je cena vizitara 1.488 dinara, bušača papira 1.003, a PVC kesa od 740 do 888 dinara po komadu.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Nišu Jelena Milošević kaže da je reč o čistoj pljački Nišlija.

Jelena Milošević Foto: Miljana Isailović

“Ovo je epska pljačka na spajalicama. Potpuno je neverovatno da od 300 i više artikala dobar deo košta od dva do 10 puta više nego što se ista ta roba može kupiti u običnoj niškoj knjižari. Imate situaciju da obične hemijske olovke koštaju neverovatnih 372 dinara, dok ih u knjižarama možete kupiti za tridesetak dinara. Tabulir A3 papir nabavljen je po ceni od 9.000 dinara, dok ga u knjižarama možete naći za 2.800 dinara. Selotejp za potrebe gradske kuće nabavljamo za 264 dinara, a cena mu se u maloprodaji kreće oko 85”, navodi Milošević za Nova.rs.

Kako dalje objašnjava, kao najbolji ponuđači izabrane su dve firme iz Beograda.

“Meni je zaista neverovatno da u Nišu ne postoji nijedna firma koja može gradsku upravu da snabdeva ovim potrošnim materijalom, a znamo da mnoge niške porodice žive od toga, mnogi se bave ovim poslom. Procenjena vrednost javne nabavke je 40 miliona dinara, a gruba procena je da je bar polovina preplaćena, odnosno da isti ti artikli mogu da se nađu po upola manjoj ceni. Primera radi, umesto što su napunili džepove beogradskim firmama mogli su da kupe udžbenike za 2.400 prvaka koji ove godine kreću u školu u Nišu. To je samo jedna nabavka, zamislite šta se dešava sa javnim nabavkama koje su višestruko veće i šta je sve moglo da se uradi za novac koji je otišao u naprednjačke džepove”, zaključuje Milošević.

Ovo nije prva afera u kojoj se spominje ime gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski Foto:N1

Nedavno je pravu buru u javnosti izazvala informacija da se ime njenog zeta našlo na rang listi za socijalne stanove.

„Kao odgovoran političar poslala sam zahtev Agenciji za sprečavanje korupcije i ukoliko Agencija na bilo koji način kaže da sam kao gradonačelnik u sukobu interesa zet će se povući sa te pozicije, pa će ustupiti mesto nekom ko je sledeći, a ako ne, ide u legalnu kupovinu tog stana“, izjavila je tada Sotirovski.

Volšebno se mesecima krio i zapisnik saobraćajne nesreće u kojoj je Sotirovski učestvovala.

Mediji su pisali i o enormnim sumama koje su u okviru niškog budžeta tokom epidemije korone predviđene za rekonstrukciju trga u Nišu i izgradnju akkva parka.

BONUS VIDEO: Skandal u Nišu: Došla da prijavi nelegalne, inspektor je poslao da se leči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare