Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Srbija je najmanje proevropski orijentisana od svih anketiranih zemalja, ali bi se, ipak, neznatna većina državljana Srbije, 52 odsto, pridružila Evropskoj uniji ako za to postoji prilika, navodi se u studiji GLOBSEC o uticaju pandemije na glavne društveno-političke narative u devet država centralne i istočne Evrope i Zapadnog Balkana, prenosi FoNet, a objavio je EWB.

Kako piše European Western Balkans, rezultati pokazuju da bi 84 odsto ispitanika iz Srbije odlučilo da se ne pridruže NATO, pri čemu značajni delovi srpskog stanovništva misle da NATO namerno provocira Rusiju okružujući je vojnim bazama. Sa tako snažnim anti-NATO stavovima, Srbija odskače od ostalih zemalja u regionu.

Istraživanje pokazuje i da 59 odsto ispitanika u Srbiji smatra Rusiju i Kinu najvažnijim strateškim partnerima, što je ubedljivo najviši postotak među svim anketiranim zemljama.

Anketa GLOBSEC pokazala je kako 85 odsto državljana Srbije misli da je demokratija kao sistem zasnovan na ljudskim pravima, slobodama i vladavini prava dobar za Srbiju, što je najviši procenat od svih anketiranih zemalja, zajedno sa Poljskom.

Međutim, 74 odsto ispitanika u Srbiji takođe veruje u teoriju zavere da demokratija ne postoji zato što svetom vladaju skrivene elite, a 57 odsto veruje da liberalna demokratija ugrožava njihove vrednosti i identitet.

Anketa je sprovedena na reprezentativnom uzorku od najmanje 1.000 ispitanika iz devet zemalja – Bugarske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije i Slovačke.

Studiju su sproveli partneri iz devet zemalja centralne i istočne Evrope i Zapadnog Balkana, dok je ISAC fond učestvovao kao partner iz Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar