Foto: iea.rs

Grad Beograd je, zbog svoje teritorije, broja stanovnika, broja nevladinih organizacija i svoje ekonomske moći, najveći pojedinačni donator koji dodeljuje sredstva nevladinim organizacijama iz javnih izvora.

Prema javno dostupnim podacima, u budžetu za 2021. godinu, sa oko milijardu i dve stotine miliona dinara (1.229.653.451 dinara), Beograđani i Beograđanke izdvajali su više sredstava za nevladine organizacije od bilo kog stranog donatora. Kroz budžetsku liniju 481, Grad Beograd je u proseku izdvajao nešto manje od 1% ukupnog budžeta za dotacije nevladinim organizacijama, navodi se na sajtu „Instituta za evropske poslove„.

PROČITAJTE JOŠ

Na konferenciji za medije, koja će biti održana sutra u Medija Centru na Terazijama od 10.30 časova, će biti predstavljeni rezultati sedmomesečnog istraživanja koje je tim Instituta za evropske poslove realizovao u periodu od januara do jula 2021.

Istraživanje je bilo deo šireg projekta – „Ka transparentnom trošenju lokalnih budžeta namenjenih nevladinom sektoru”, koje je Institut implementirao od avgusta 2020. do jula 2021. uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) sa idejom da istraži načine finansiranja organizacija civilnog društva kroz jedinice lokalne samouprave, tačnije Grad Beograd kao najveće jedinice lokalne samouprave u Srbiji sa sedamnaest gradskih opština.

„Naša želja je bila da rezultatima do kojih smo došli unapredimo transparentnost finansiranja nevladinih organizacija dvojako: kroz transparentnost putem direktne dotacije od strane Grada Beograda i kroz otvorene javne konkurse za nevladine organizacije“, naveli su iz Instituta za evropske poslove.

Rezultate istraživanja, upčene nepravilnosti i potencijalne zloupotrebe predstaviće autor istraživanja Tibor Moldvai i zamenica direktora Instituta za evropske poslove Aleksandra Stanković.

BONUS VIDEO: Bizaran incident kod Skupštine Srbije – Zlatibor Lončar pritekao u pomoć 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar