Severna Mitrovica Foto: Nova.rs

Danas ističe rok opštinskih inspektora u severnom delu Kosovske Mitrovice dat službenicima četiri institucije Vlade Srbije da napuste zgradu u kojoj rade više od deceniju.

Službenici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn u naselju Bošnjačka mahala, ne nameravaju da napuste kancelarije u kojima rade deceniju i duže, prenosi Tanjug.

U ove četiri službe smešteno je 40 zaposlenih koji pružaju usluge za nekoliko desetina hiljada korisnika u srpskim sredinama na severu, ali i na jugu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije povodom ultimatuma o iseljenju da ovim potezima Aljbin Kurti želi da ugrozi egzistenciju tih ljudi, njihovo pravo na rad i ostvarivanje pomoći.

PROČITAJTE JOŠ:

Evropska unija izrazila je “zabrinuta zbog uticaja na bezbednosnu situaciju nedavnih odluka administracije opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnog prostora i zgrada opština“.

Portparol EU Peter Stano ocenio je da je ta odluka suprotna nastojanjima da se situacija deeskalira i smanje tenzije u odnosima Beograda i Prištine.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da srpske institucije napuste zgradu u Bošnjačkoj mahali, nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti je u skladu sa njenim zahtevima da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle da eskaliraju situaciju.

BONUS VIDEO: Kosovo, protesti, sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar