Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić još jednom je pokušala da umiri javnost i ubedi ih da nema ničeg opasnog u otvaranju rudnika litijuma. Jer, tako joj je rekla njena tetka fizikohemičar, a i ona sama poznaje periodni sistem elementa...

Predsednica parlamenta Ana Brnabić jedna je od najglasnijih u odbrani ideje o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji.

U poslednjem gostovanju na televiziji Hepi govorila je o tome zašto je ubeđena u bezbednost ovog projekta, kojem se protivi veliki broj građana Srbije.

„Ja lično nisam zabrinuta. Na svoju sreću imam, rekla bih, u porodici ljude koji zaista mnogo o tome znaju. Moja rođena tetka, rođena sestra mog pokojnog oca je fizikohemičar. Čitav život je radila u toj struci, radila je na Institutu, tako da ja imam nekog kome beskrajno verujem, dakle, nekoga ko mi je najbliži na svetu. Ko meni s te stručne strane može da objasni lepo“, rekla je Brnabić i nastavila:

„Pritom, išla sam u gimanziju, prirodno-matematički smer. Da budem sasvim iskrena, nisam baš bila dobra iz hemije, ali se razumem u hemiju nešto. Znam šta je periodni sistem elemenata i znam kako su elementi u tom periodnom sistemu poređani. Znam gde je litijum, znam gde su neki drugi elementi. I znam samim tim koliko je litijum opasan, odnosno nije. I koliko su neki drugi elementi, kao što su olovo ili cink ili kadmijum, opasni. I znam šta smo nekada radili u bivšoj SFRJ, a šta radimo danas. Znam šta danas radimo u Srbiji bezbedno, tehnološkim procesima koji su decenijama stari, koju su provereni i koliko su oni kompleksni u odnosu na ovo o čemu mi pričamo. Tako da ja nisam zabrinuta“, rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare