Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Tanjug Tanja Valic

Episkop bački Irinej Bulović kroz Sinod Srpske pravoslavne crkve nedavno je pokrenuo proceduru da se sveštenicima zabrani javno oglašavanje preko društvenih mreža ukoliko nemaju blagoslov. Odlukom Sinoda, a kasnije i patrijarha Porfirija, njegov predlog je usvojen, saznaje “Nova”.

Na sednici Sinoda, održanoj 31. avgusta, iznet je predlog Irineja Bulovića, duhovnog oca patrijarha Porfirija, da se, zbog učestale pojave video klipova na društvenim mrežama, sa poučnim slovima pojedinih sveštenoslužitelja, zahteva da oni prethodno traže blagoslov svojih eparhijskih arhijereja.

“U isto vreme, umoliti ih (episkope prim. aut.) da dobro prouče duhovne potencijale onih kojima daju blagoslov za javni nastup, jer lična mišljenja i stavovi pojedinaca neposredno se tumače u očima vernih kao stavovi i učenja Crkve, čime često nanose veliku štetu opštem duhovonom stanju vernog naroda, namećući im svoje lične interpretacije vere, dogmi, često upitnih pouka”, stoji u poruci koju je Bulović dostavio Sinodu, a koju je članovima ovog crkvenog tela predstavio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Dopis episkopima SPC Foto: privatna arhiva

Gotovo mesec dana kasnije, patrijarh Porfirije, usvojio je odluku Sinoda. On je prosledio dopis, 28. septembra, episkopima Srpske pravoslavne crkve, tražeći od njih da obaveste sveštenstvo o najnovijoj odluci.

“S tim u vezi, nalažemo vam da po prijemu ovog akta obavestite sveštenstvo i sveštenomonaštvo u vašim namesništvima o napred navedenoj odluci, naglašavajući pri tome da nije dozvoljeno bilo kakvo istupanje u javnost, pa tako ni istupanje i delatnost na društvenim mrežama bez našeg blagoslova”, stoji u dopisu koji je potpisao poglavar SPC.

Uloga Irineja Bulovića u Sinodu

Tokom prethodnih godina, episkop bački Irinej Bulović percipirao se kao jedan od ljudi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno kao neko ko iz senke povlači važne poteze. Imajući u vidu da je dugogodišnji šef Informativne službe SPC, te da vrlo dobro poznaje sve askepkte javne komunikacije, njegova incijativa da se ograniči oglašavanje sveštenstva nije dočekana sa velikim iznenađenjem.

Vladika Irinej Bulović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istovremeno njegov uticaj na Sinod godinama je izuzetno jak, o čemu govore ranija svedočenja naših sagovornika iz Srpske pravoslavne crkve.

Izvori Nove iz Patrijaršije, navode da je odluka episkopa Irineja Bulovića motivisana čestim istupima sveštenika koji otvoreno kritikuju pojedince iz Crkve, ali i vlast.

“Povod za ovakvu odluku bili su istupi pojedinih sveštenika koji su na društvenim mrežama kritikovali pojedine vladike, ali i zbog toga što su neki kritikovali vlast. Javna je tajna da je vladika bački u bliskim odnosima sa režimom u Srbiji i da je bio transmiter njihovog uticaja na odluke u SPC. Godinama unazad je bio najuticajniji član Sinoda, a vidimo da i danas to telo sprovodi odluke koje se poklapaju sa njegovim idejama”, navodi sagovornik našeg lista iz Patrijaršije.

Nije prvi put da se sveštenicima zabranjuje javni nastup

Odluku da se zabrane javni nastupi sveštenicima, odnosno da se uslove blagoslovom, krajem prošle godine doneo je i tadašnji administrator Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i episkop šumadijski, Jovan Mladenović.

Vladika Jovan Šumadijski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vladika Jovan, koji je nakon smrti patrijarha Irineja preuzeo upravljanje nad Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom, pozvao se tada na odluke Sinoda iz 2003. i 2017. godine, gde se navodi da beogradski sveštenici ne mogu da govore javno bez blagoslova nadležnog arhijereja.

Povodom čestih javnih nastupa pojedinih sveštenih i monaških lica, kao i veroučitelja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke bez blagoslova nadležnog arhijereja, kako u radio emisijama, tako i na TV Hram i drugim televizijama i elektronskim medijima, još jednom upozoravamo da niko bez našeg blagoslova ne može učestvovati u pomenutim medijima”, navodi se u pismu dostavljenom beogradskom sveštenstvu, uz pretnju pokretanjem disciplinskog postupka.

U pomenutom dokumentu, koji je upućen sveštenicima 1. decembra, poručuje se da oni koji ipak dobiju blagoslov moraju da “vode računa” o tome šta će govoriti za medije.

Podsetimo, početkom prošle godine, pokojni patrijarh Irinej identičnu meru je izrekao docentu Bogoslovskog fakulteta Vukašinu Milićeviću. Patrijarh je tada Milićeviću zabranio javne nastupe  zbog „neposlušnosti i stavova koje je iznosio“, a za koje je Irinej tada naveo da su „protivni Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.

Bonus video: Patrijarh Porfirije: Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare