Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara, N1

Odbornička grupa "Oslobodimo Vračar" ukazuju na to da su u gotovo svim većim građevinskim projektima pojavljuju iste firme. Prema rečima Konstantina Samofalova praksa gradske vlasti je da se objekti od kulturnog i istorijskog značaja stavljaju pod prethodnu zaštitu, pa im se kad taj rok istekne, ona ne produži. Zbog toga nastaje pravni vakuum i onda se investitorima izdaju dozvole da ruše stare objekte i prave nove zgrade.

Saopštenje odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ prenosimo u celosti.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove je oglasio javnu prezentaciju za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u ulici Katanićeva 8-10 na Vračaru. Nosilac izrade predmetnog Urbanističkog projekta je preduzeće za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje „EX LEGE“, a zahtev za potvrđivanje urbanističkog projekta je podnelo u ime investitora „PD HUVENTUDA“ D.O.O. u vlasništvu košarkaša Luke Bogdanovića i Milenka Tepića.

Predmetni objekat na katastarskoj parceli br. 1657 KO Vračar koji se nalazio u okviru celine Istočni Vračar, koja je u skladu sa članom 29. Zakona o kulturnim dobrima bila upisana u Evidenciju nepokretnosti koje uživaju prethodnu zaštitu. Imajući u vidu da su se mere zaštite na predmetnoj celini u skladu sa odredbama Zakona o kulturnim dobrima primenjivale do 25. 12. 2020. godine, investitor opet koristi pravni vakuum, što znači da će se već osvedočena devastacija grada opet završiti rušenjem starih objekata od arhitektonskog značaja.

Za potrebe gradnje biće spojene dve parcele, čime će se dobiti površina od ukupno 888 m². Na prvoj parceli se nalaze tri objekta ukupne površine u osnovi 240 m² i svi su predviđeni za rušenje pre izgradnje novog objekta, kao i na drugoj gde isto postoje tri objekta ukupne površine u osnovi 264 m² i oni su predviđeni za rušenje pre izgradnje novog objekta.

Oni sa malo dužim pamćenjem će se setiti firme EX LEGE, registrovane u Vrnjačkoj Banji, a sa adresom za prijem pošte u Beogradu. Godine 2019. tada manje poznata projektantska kuća EX LEGE iz Vrnjačke Banje, Vračarcima je zadavala velike muke u Sinđelićevoj 20. Na gradilištu je bilo označeno da će se graditi četiri sprata i potkrovlje, ali je bahati investitor došao do skoro sedmog sprata. Gradilište je više puta zatvarano od strane Građevinske inspekcije, ali to investitora i izvođača nije sprečavalo da nastave sa gradnjom, naočigled institucija i nezadovoljnih građana.

EX LEGE ima još iskustva u poslovanju na Vračaru. Pored pomenutog poslovno-stambenog objekta u Katanićevoj 8-10, ovo preduzeće je izradilo plan za novu zgradu u Lozničkoj 8-10, gde je predviđena gradnja 38 stanova i dva lokala. Potom, EX LEGE je bio obrađivač urbanističkog projekta za poslovno-stambeni objekat u ulici Đorđa Vajferta 29-31 (koji isto podrazumeva rušenje starog objekta koji se nalazi na lokaciji planiranoj za gradnju).

Iskustvo sa investitorskim „urbanizmom“ na Vračaru nam je pokazalo da nikada ne treba verovati u slučajnosti, pa se i u ovom projektu našlo poznato ime firme, koje se vezuje za izradu više urbanističkih projekata na ovoj opštini. U slučaju oglašenog poslovno-stambenog objekta u Katanićevoj je posebno zanimljivo što je odgovorni projektant vlasnica Studio Tekta- Marjana G. Ljevaja. I kulturno istorijska celina Kotež- Neimar je krajem decembra 2020. godine ostala bez prethodne zaštite. Studio Tekto je uradio urbanistički projekat za ovo područje- za predratnu vilu u Internacionalnih brigada 47, koju je investitor porušio bez ikakve dozvole nadležnih organa, ali i za vilu u Hadži Melentijevoj 72, koja će kako stvari stoje doživeti istu sudbinu, jer je na njenom mestu predviđena gradnja poslovno-stambenog objekta. Tako da na Vračaru praktično imamo iste firme i nova rušenja.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema rečima predsednika odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ Konstantina Samofalova, praksa gradske vlasti je da se objekti od kulturnog i istorijskog značaja stavljaju pod prethodnu zaštitu, pa im se, kad taj rok istekne, ona ne produži, zbog čega nastaje pravni vakuum i onda se investitorima izdaju dozvole da ruše stare objekte i prave nove zgrade.

„Oni kao ne krše zakon, a zapravo krše sve civilizacijske norme jer uništavaju urbano jezgro grada Beograda“, istakao je Samofalov.

BONUS VIDEO: Urušena zgrada na Vračaru


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar