Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, rekao je u intervjuu za dnevni list “Nova” da je jedini ustupak u poslednjoj rundi pregovora Beograda i Prištine napravila Srbija, odlukom da prizna “kosovska” dokumenta. Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je ovu odluku doneo da bi, s druge strane, mogao da otkaže Evroprajd.

“Jedina razlika između danas i onoga što smo imali pre je da će Srbija početi da priznaje dokumenta takozvane države Kosovo, umesto da im se na administrativnoj liniji kao i do sada uručuju papiri koji su ta dokumenta zamenjivali. Jedini ustupak je, dakle, napravio Vučić, bez da je išta dobijeno zauzvrat, kao i uvek u poslednjih deset godina, od kada je on taj koji pregovara”, ističe Jeremić.

Pročitajte još...

Manadatarka za sastav nove Vlade ponovo je Ana Brnabić. Kakav je vaš stav po pitanju njenog delovanja ?

Nikakav. Imamo nakaradnu diktaturu u kojoj se za sve pita jedan čovek – Aleksandar Vučić. On je i mandatar, i ministar, kao i čelnik svih institucija i preduzeća. Brnabić je imala nastup na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom koji je dobrim delom bio posvećen meni, gde je kazala sve i svašta. Da ona nije mandatarka, to isto bi rekao Vučević ili neko treći. Dakle, kao što rekoh, postoji samo jedan centar moći, Aleksandar Vučić, i nema razloga da gubimo vreme diskutujući ostale. To je razlika između Narodne stranke i većine ostalih stranaka koje nisu u vlasti – mi nastavljamo da prozivamo direktno Vučića, drugi su to prestali da čine.

S obzirom na to da joj je mandat oročen na dve godine, da li verujete da će tada biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, pored lokalnih koji po zakonu slede ?

Vučić je rekao da će ona biti na tom mestu do 2024. godine, tako da je verovatnije da će biti suprotno. Obično je istina u suprotnosti sa njegovim izjavama.

Kakvu skupštinsku debatu očekujete, imajući u vidu da je na njenom čelu Vladimir Orlić zbog koga, u predizbornim debatama i ranijim izlaganjima u Skupštini?

Nije nevažno šta će biti tema skupštinskog zasedanja gde će Orlić prvi put predsedavati. Ako to bude Kosovo i Metohija, nadam se ozbiljnoj, državotvornoj raspravi. Poslanici Narodne stranke će na tu sednicu doći sa vrlo preciznim predlozima kako da se pregovarački proces i politika za Kosovo i Metohiju jasnije definišu. Nadam se da će po tim pitanjima biti moguće postići ako ne konsenzus, onda ogromnu većinu. Sve drugo se može ostaviti po strani, u slučaju Kosova i Metohije je izuzetno važno državno jedinstvo.

Da li postoji mogućnost nastavka saradnje sa SSP u republičkom plenumu posle svega što je rečeno u javnosti?

Tu je već sve rečeno, možemo li na neko sledeće pitanje?

Kakva je promena nastupila povodom dogovora Bograda i Prištine nakon sastanka Vučića sa zvaničnicima EU, kad je Srbija pristala da ukine dokumente za ulazak, odnosno izlazak za one koji nemaju kosovska dokumenta, a KiM je dalo saglasnost da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte ?

Jedina razlika između danas i onoga što smo imali pre je da će Srbija priznavati dokumenta takozvane države Kosovo, umesto da im se na administrativnoj liniji kao i do sada uručuju papiri koji su ta dokumenta zamenjivali. Jedini ustupak je, dakle, napravio Vučić, bez da je išta dobijeno zauzvrat, kao i uvek u poslednjih deset godina, od kada je on taj koji pregovara. Verujem da je Vučić taj ustupak učinio kako bi bez većih posledica u Briselu otkazao “Evroprajd”, nakon što je shvatio da je to izuzetno nepopularno. To je skandalozno. Upravo zbog toga će Narodna stranka predložiti skupštini institucionalni okvir kako da se pregovara u budućnosti, bez da na to utiču stvari poput toga da li se otrgao kontroli “Velja Nevolja”, ili je neko od ministara uhvaćen u ovoj ili onoj aferi.

Stava ste da Srbija od Kosova ne sme da odustane, da li imate bojazan od eskalacije sukoba, budući da takve situacije znaju da se otrgnu kontroli ?

Naravno da mogu, i zato bi stvari vezane za Kosovo i Metohiju trebalo uvesti u institucionalne okvire i nastupati jedinstveno. Tada bi bilo manje tenzija i napetosti.

Ana Brnabić je izjavila da ste 2017. godine tražili od SNS da podrži vašu kandidaturu?

To pas s maslom ne bi pojeo. Pet godina je to držala u sebi i eto danas je odlučila da tu “tajnu” otkrije? Zaista ne verujem da bilo ko može da poveruje u takve besmislice. To da Vučić koristi sadašnju i buduću premijerku za plasiranje tako očiglednih laži je dobar pokazatelj gde nas je ova vlast dovela.

Na Kosovu su počele restrikcije električne energije, to su nam kazali naši sagovornici, ali i našu zemlju očekuje velika energetska kriza. Nazirete li rešenje i kako do njega doći ?

Bilo bi lakše odnositi se prema svim problemima koje nameću Albanci kada bi oni bili unapred anticipirani. Dakle, nije trebalo predavati kontrolu nad elektroenergetskim sistemom u pokrajini. Zato se zalažemo za institucionalan pristup, kako ne bismo dolazili u ovakve situacije.

Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sve ukazuje da je projekat „Jadar“ obustavljen radi izbora, kako ćete se boriti za zdravu životnu sredinu, a planirano je, da podsetimo, prema rečima aktivista i otvaranje više desetina rudnika ?

Otvaranja rudnika neće biti, mi to nećemo dozvoliti, kao i naši partneri iz Zajedno, Ne davimo Beograd i Demokratske stranke. Našim nastupom u skupštini ćemo pomoći da se stvori još veći otpor nego što je bio na prethodnim protestima. A bio je dovoljno veliki da vlast krene da “diže ručnu“, bez obzira na tajne obaveze prema stranim partnerima.

Kako ocenjujete medijsku situaciju u našoj zemlji – zapravo dokle će nas vlast deliti na njihove i naše ?

Svi nacionalni mediji su pod kontrolom vlasti, ništa se nije promenilo na bolje.

Kakva će biti razlika između današnjeg i budućeg parlamenta?

Biće vidljive razlike između prethodnog saziva koji je bio katastrofalan i ovog u kojem će potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić biti šef najveće opozicione poslaničke grupe. U parlamentu će govoriti i proslavljeni Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, ali i drugi saborci iz našeg poslaničkog kluba, poput Stefana Jovanovića, Sande Rašković Ivić, Borislava Novakovića i mnogih drugih. Ivana Parlić, koja je izabrana za poslanicu Narodne stranke, pokazala se kao veliki borac u borbi za životnu sredinu, i to od najvećih potencijalnih ugrožavača kao što je „Rio Tinto“.

Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako ćete funkcionisati u njemu obzirom na većinu koju ima SNS sa partnerima ?

Ovo će biti sastav skupštine u kojem neće biti moguće voziti na “autopilotu” kao do sada. Biće postavljene brane samovolji, čerupanju i uništavanju Srbije. To će biti učen i obrazovan nastup. Narodnjaka ima 11, a podršku nam daje i Vladeta Janković koji je ostao u našem poslaničkom klubu. Ja imam tu privilegiju da im budem “trener”, da radim sa njima, pre svega sa kapitenom Miroslavom Aleksićem. Ovaj tim će napraviti razliku kako u Skupštini, tako i u srpskoj politici uopšte. Jedan od rezultata biće pobeda dr Aleksandra Radojevića u Čačku 2024. godine. Nema nazad, Siniša Kovačević voli da kaže da kada neko zagazi u Moravu, onda se mora do druge obale. Idemo napred, do oslobođenja Čačka, Srbije, i naše dece. Nećemo odustati. Mi držimo reč.

BONUS VIDEO: Jeremić o situaciji na Kosovu i tenzijama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar