Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vučić je i dalje odlučan da nastavi sa nepoštovanjem postojećih zakona i dobre svetske prakse. Jedini odgovor na to su i protesti i bojkot. Bojkot svega. Bojkot izbora, bojkot proizvoda firmi koje se reklamiraju na Pinku i Hepiju, bojkot kafića koji drže tabloide, bojkot izdavača koji štampaju predstavnike režima. Jedino i bojkot i ulični protesti mogu da oslobode Srbiju od okupacije mafijaškog režima, kaže u intervjuu za novine Nova član Skupštine slobodne Srbije, akademik Dušan Teodorović.

Govorio je i o gorućoj aferi – iskazu vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka o vezama sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Rekao je i kome više veruje, ali i šta misli o izlasku opozicije na izbore, a sažeo je i gotovo 10 godina ovog režima u listu koja liči na scenario krimi filma.

Nedavno je u intervjuu za naš list lider SSP Dragan Đilas rekao da ukoliko ne bude fer uslova idu protesti, a ne bojkot. Vi već dugo pričate da ovaj režim može da padne na ulici i to za svega nekoliko dana. Šta mislite o Đilasovoj ideji?

Bio sam protiv ovakvih “pregovora” koji se vode “sa Evropom” i “bez Evrope” i u kojima učestvuje veliki broj pregovarača. Ideja Skupštine slobodne Srbije, koja je podrazumevala dva pregovarača opozicije i nekoliko jasnih zahteva predstavnicima EU, nije prihvaćena. Vučić ponovo, fingira nameru da u Srbiji organizuje normalne izbore. U međuvremenu, dok traju pregovori, ništa se ne menja. Vučićeve televizije se bave gebelsovskom propagandom i odbranom imidža režima ogrezlog u najgori kriminal. Vučić je i dalje odlučan da nastavi sa nepoštovanjem postojećih zakona i dobre svetske prakse. Jedini odgovor na to su i protesti i bojkot. Bojkot svega. Bojkot izbora, bojkot proizvoda firmi koje se reklamiraju na Pinku i Heppiju, bojkot kafića koji drže tabloide, bojkot izdavača koji štampaju predstavnike režima, itd. Jedino i bojkot i ulični protesti mogu da oslobode Srbiju od okupacije mafijaškog režima. Jednog dana ćemo da se iskreno čudimo zbog čega nam je trebalo toliko vremena da razbijemo lažnu građevinu sastavljenu od kriminalaca, nesposobnih i nemoralnih nosilaca lažnih diploma i svih mogućih privilegija.

Skupština slobodne Srbije

Jedan ste od osnivača Skupštine slobodne Srbije. Nakon što ste se aktivirali, zatim dali predlog za platformu za izborne uslove iza koje treba da stane cela opozicija, kao da ste se povukl. Kakav je vaš stav prema izborima koji nas očekuju na proleće? Hoćete li na njih izaći, ukoliko se opozicija izbori za fer uslove?

Nismo se povukli. Članovi Skupštine su profesionalci koji se svakodnevno bave svojim profesijama. Lečimo ljude, predajemo na fakultetima, bavimo se naukom, sadimo kukuruz, branimo optužene. Nismo profesionalni političari. Radimo najviše što možemo. Ako bi se kojim čudom i desilo da se, uz pomoć EU, opozicija izbori za iole prihvatljive uslove, Skupštine slobodne Srbije bi možda razmislila o stvaranju širokog fronta građana Srbije koji bi morao da se suprotsavi kriminalu, korupciji, šovinizmu, ubijanju prirode, rasprodaji vojvođanskih oranica, suludom subvencionisanju inostranih investitora, stvaranju nelojalne konkurencije i ubijanju zdravstva, kulture, prosvete i nauke. U ovom trenutku, vrhunski patriotizam je suprotstavljanje kriminalcima koji vode Srbiju u propast. Ovaj politički front bi morao da obuhvati pojedince, strukovna udruženja, sindikate, nevladine organizacije i političke partije.

Potrebno je mobilisati veliki broj građana

Da li biste na izbore išli sami ili dolazi u obzir koalicija? Sa kojim strankama biste mogli da sarađujete?

Već sam naznačio da, u ovom trenutku, smatramo da bi trebalo mobilisati veliki broj građana i organizacija koje su istinski protivnici Vučićevog režima i borci za Srbiju koja je deo evropske porodice naroda i država.

Da li mislite da je realan predlog o opoziciji u jednoj koloni?

Iskreno rečeno, ne znam da li je realan. Mislim da u slučaju postojanja više kolona, zajednički cilj mora da bude motivisanje što većeg broja građana da izađu na izbore. Izađite na izbore, glasajte bilo za koga, samo nemojte da glasate za listu Aleksandra Vučića! Ovaj moj stav moguće je dokazati jednostavnim matematičkim operacijama. Svakako da postojanje više opozicionih kolona podrazumeva i “pakt o međusobnom nenapadanju” tokom preizbornih aktivnosti.

Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako komentarišete sve što se dešava prethodnih dana u vezi Belivukovog iskaza i odbrane Aleksandra Vučića?

Strašno je što ću ovo da kažem, ali ja više verujem Belivuku i Miljkoviću, nego Vučiću i Vulinu! Nemam ni najmanje sumnje da je postojala sprega vrha vlasti i kriminalaca koji su korišćeni za prljave zadatke. Više je nego očigledno da Vučić sada naivno pokušava da opere ruke i distancira se od veza, tajnih sastanaka i instrukcija koje je davao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uskoro će 10 godina od dolaska SNS na vlast. Šta smo za to vreme dobili?

Dobili smo Savamalu, Krušik, Jovanjicu, Beograd na vodi, novogodišnju jelku i novogodišnje osvetljenje u martu. Režim nije zaostajao ni u ubistvima. Setimo se ubistva ljudi u helikopteru, ubistva Olivera Ivanovića i ubistva Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi. U Srbiji se zataškava pedofilija i u crkvi i van crkve. Dobili smo megatrendizaciju i lažne doktorate, rijaliti programe, ukradenu ličnu kartu, kolonizaciju Srbije, rasprodaju PKB-a i Bora i suludi predlog mreže linija metroa. Još smo dobili i kocke na Trgu republike, kupovinu glasova na izborima, borbu protiv korone šopingom u Milanu, biznismene iz vladajućih porodica koji “posluju” sa Vladom Srbije, paljenje kuća novinarima i sindikalnim vođama, govor Šredera na mitingu SNS-a na godišnjicu bombardovanja Srbije, kupovinu respiratora na crno i Tomu Nikolića u vili na Dedinju i na Savskom nasipu. Građanima je omogućeno da gledaju ponižavanja Drobnjaka pred kamerama i slike predsednikovog sina sa kriminalcima koje sada njegov tata ne poznaje. Dobili smo “kupovinu” stana od Zemunskog klana, tetku iz Kanade, zloupotrebu dece u političke svrhe, ubijanje niškog aerodroma zbog inostranih interesa, proizvođače paradajza iz Albanije, zatvaranje Jovane Popović, autorke pesme “Bagra“, “starlete” u Ministarstvu inostranih poslova, bezobzirne privatne izvršitelje koji se enormno bogate i Arape koji umesto naših seljaka gaje kukuruz u Vojvodini. Spisak je beskonačan. Dobili smo uništenu zemlju nedefinisanih granica, na periferiji univerzalnih kulturnih i moralnih vrednosti, koja svakim danom, sve više, postaje kineska kolonija. Režim, zarad ostanka na vlasti, nastavlja da sitnim novčanim iznosima i svakodnevnim lažima kupuje glasove poniženih, pauperizovanih i obespravljenih građana Srbije. Moramo, kako znamo i umemo, zbog odbrane svog ljudskog dostojanstva, univerzalnih vrednosti i budućnosti Srbije da slomimo ovaj nakazni režim.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare